De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020

Oproep
de Appel, Witte de With, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, de Brakke Grond, Mu.ZEE, Z33

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst.

Wat?

Met de prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand Nederlandstalig kunstdebat dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise van hedendaagse beeldende kunst.

De prijs is een initiatief van de Appel arts centre, Witte de With Center for Contemporary Art, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. 

Als startschot voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 verscheen een artikel op de website van De Groene Amsterdammer en KNACK, waarin hoogleraar cultuursociologie Pascal Gielen stilstaat bij kunst en cultuur in tijden van de coronacrisis en wat deze blootlegt. 

Over de prijs

Naast een geldprijs van €3.000 per categorie krijgen de winnaars een persoonlijke mentor die hen een jaar lang begeleidt bij het schrijven van nieuwe kritieken. Daarnaast stellen (media)partners van de prijs verschillende extra prijzen en publicatiemogelijkheden beschikbaar, waaronder betaalde schrijfopdrachten voor dagblad Het Parool en de Prix de Rome catalogus 2021, een volledig bekostigd bezoek aan een buitenlandse biënnale, tentoonstelling of manifestatie ter voorbereiding op een publicatie in kunsttijdschrift Metropolis M en een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde, stimuleringsplatform voor essayisten. De prijswinnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners en gebundeld door de Prijs van de Jonge Kunstkritiek.

Voor wie?

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek richt zich op schrijvers tot 35 jaar.

Hoe aanmelden?

Deelnemen aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 kan door je inzending te mailen naar inzending@jongekunstkritiek.net.

De deadline voor inzendingen is 1 september 2020. Half november worden de genomineerden bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats in december 2020.

Meer informatie

jongekunstkritiek.nl