Crip Affinity Group zoekt kunstenaars

Call
KASK & Conservatorium, Crip Earth (Re)Generation

Heb je een belichaamde ervaring met een beperking, chronische aanhoudende pijn of vermoeidheid, en/of neurodivergentie? Heeft je artistieke of bodempraktijk raakvlakken met deze ervaring? Wil je samen met anderen die deze affiniteit delen diep in je lichaam en in de bodem duiken? Zo ja, dan nodigt Crip Earth (Re)Generation je van harte uit om op deze oproep in te gaan.

Crip Earth (Re)Generation is een artistiek onderzoeksproject aan het KASK & Conservatorium in Gent. Het project wil herstelrelaties voeden en onderzoeken op het kruispunt van artistieke praktijk, handicap en onze band met het land. Voor het eerste deel van ons project zijn we op zoek naar een ‘crip’ affiniteitsgroep van kunstwerkers en bodemwerkers (mensen met ervaring in het bewerken van het land) met een doorleefde ervaring van beperking.

Beperking

Het project positioneert de ervaring van een handicap niet als een afwijking van de norm of als een individueel medisch probleem dat ‘verholpen’ moet worden. In lijn met de hedendaagse opvattingen binnen de crip-theorie en het gehandicaptenactivisme, begrijpen we invaliditeit en ziekte door een sociaal-politieke lens. Meer specifiek positioneren we handicaps als een portaal naar alternatieve, ‘crip’ voorstellingen van gemeenschap, verzet en herstel van het systeem.

Een ‘crip’ affiniteitsgroep?

Crip Earth (Re)Generation wil zich verdiepen in wat het gehandicapte/zieke lichaam ons kan leren over systemisch en collectief herstel. We willen dit doen in relatie tot het lichaam dat we allemaal delen: de aarde. Binnen de container van een groep van max. 15 mensen met een ‘crip’ affiniteit, zullen onze sessies bestaan uit somatische oefeningen, gesproken dialoog, collectief lezen en eten en eenvoudige, toegankelijke en seizoensgebonden landbouwpraktijken. Tijdens de sessies zullen we ook werken aan een collectief ontwerp voor een schuilplaats van textiel. In de loop van vier seizoenen is het ons doel om een Crip Earth Generation te kweken: een collectief crip lichaam van kennis over systeemherstel. Tegen het einde van het proces zal de container van de ‘crip’ affiniteitsgroep werken aan de articulatie van een deelbare praktijk.

Meer informatie over het project

Crip Earth (Re)Generation is een artistiek onderzoeksproject dat uit drie delen bestaat. In het eerste deel (herfst 2024- herfst 2025) zullen we tien ‘crip’ affiniteitsgroepsessies houden. Deze sessies worden gegeven door Tumba Kiambi, Tineke De Meyer, Louis Vanhaverbeke en Bauke Lievens, die een affiniteit delen met ziekte en/of handicap. Tegen het einde zal de ‘crip’ affiniteitsgroep werken aan de articulatie van een deelbare praktijk in samenwerking met Peter Aers, die zal deelnemen aan de drie laatste sessies. In een tweede fase (herfst 2025 – lente 2026) zal het onderzoeksteam zelfstandig werken aan een performatieve audio-installatie. De belichaamde kennis over (en praktijken van) reparatie die onze Crip Earth Generation heeft opgebouwd, zullen door middel van dit audiowerk in een fictieve vorm worden gedeeld met een live publiek. Bauke Lievens, Tineke De Meyer, Khadija El Kharraz Alami, Janes Zeghers en een textielkunstenaar (tbc) zullen betrokken zijn bij deze tweede fase. In een derde fase (Winter 2025 – Lente 2026) zal het onderzoeksteam werken aan een pedagogische vertaling van de gedeelde kennis over (en praktijken van) reparatie in het programma van de dramatraining aan het KASK & Conservatorium.

Voor wie?

Crip Earth (Re)Generation is op zoek naar een diverse groep professionele kunst- en bodemwerkers met een geleefde ervaring van een handicap en/of chronische aanhoudende pijn of vermoeidheid, en/of neurodivergentie. We willen een vaste ‘crip’ affiniteitsgroep samenstellen die in balans is qua gender, etniciteit, (dis)ability, klasse en leeftijd. Meld je alleen aan als je in staat bent om maandelijks deel te nemen aan live bijeenkomsten. Hoewel dit proces therapeutische effecten kan hebben, moet je je ervan bewust zijn dat Crip Earth (Re)Generation geen therapie vervangt. Deze ruimte wil gemeenschap, langzaam onderzoek, collectief onderzoek en het potentieel van transformatie bieden.

Toegankelijkheid

De sessies van de ‘Crip’ affiniteitsgroep vinden plaats op weekdagen. Lunch en diner zijn voorzien. Engels is de voertaal. De sessies vinden binnen en buiten plaats op het bloemenveld van Weder (nabij Gent) en op de binnenplaats van Korenbeek (Brussel). Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet op beide locaties. Indien nodig kunnen we zorgen voor autotransport tussen Brussel-Zuid – Korenbeek en Gent Sint Pieters – Weder.

Wanneer en waar?

Tussen oktober 2024 en juli 2025 houden we tien sessies van de ‘crip’-affiniteitsgroep, afwisselend in Weder en Korenbeek (klik op links voor Google Maps). We streven naar een maandelijkse sessie, exacte data moeten nog bevestigd worden. We werken zoveel mogelijk binnen een vaste, regelmatige groep. De groep zal bestaan uit max. 15 personen (incl. team).

Schema

  • 11:30: aankomst
  • 11:30-12:30: lunch
  • 12:45-15:15: deel 1 (met 15 min inloop + 15 min uitloop)
  • 15:15-16:00 pauze
  • 16:15-18:30: deel 2 (met 15 min inloop + 15 min uitloop)
  • 18:30-20:00: diner

Kosten

Er is een deelnemersbijdrage voor de ‘crip’ affiniteitsgroep van € 100/sessie. Deze vergoeding is inclusief transportkosten. Aan het eind van de sessies wordt een totaalbedrag van € 1000 betaald via een vrijwilligerscontract. Lunch, avondeten, thee en koffie zijn inbegrepen.

Hoe aanmelden & aanmeldingsproces

Vul dit formulier in (schriftelijke, audio- en visuele input mogelijk) vóór 4 juli 2024. Je kunt contact met ons opnemen via bauke.lievens@hogent.be met vragen over of problemen met de aanvraag zelf. Bauke Lievens, Tineke De Meyer & Tumba Kiambi zullen de aanvragen bespreken. Selectiecriteria zijn groepsdiversiteit in termen van hoe je bodempraktijk en/of je artistieke praktijk raak(t)(en) aan handicap. Er wordt ook rekening gehouden met groepsdiversiteit in termen van geslacht, leeftijd, (dis)ability, etniciteit en klasse. Op 15 juli 2024 nemen we via e-mail contact met je op met nieuws over je aanmelding. Als je toch niet mee kunt doen, laat het ons dan weten voor 20 juli 2024.

Toestemming

Deelnemers aan de ‘crip’ affiniteitsgroep zullen alleen deel uitmaken van de eerste fase van het project. Door deel te nemen geef je toestemming voor de vertaling van de gedeelde, opgebouwde kennis van de affiniteitsgroep in een performatieve audio-installatie en in pedagogische instrumenten voor de opleiding Drama (BA & MA) aan KASK & Conservatorium. Alle informatie wordt geanonimiseerd. Vink het toestemmingsvakje aan in het aanmeldingsformulier.

Crip Earth (Re)Generation is een initiatief van The Circus Dialogues (continued), een twee- tot vierjarig artistiek onderzoeksproject aan KASK & Conservatorium (Gent, BE). The Circus Dialogues (continued) wordt gefinancierd door het Fonds voor Kunstonderzoek van de Hogeschool Gent.

Crip Earth (Re)Generation krijgt vorm in samenwerking met Korenbeek, weder en Back2SoilBasics.

Het team

Crip Earth (Re)Generation wordt gecoördineerd door Bauke Lievens, het artistieke onderzoeksteam bestaat uit Tineke De Meyer, Tumba Kiambi, Kopano Maroga, Peter Aers, en Khadija El Kharraz Alami. In samenwerking met Louis Vanhaverbeke en Janes Zeghers.