Creëer veilige genderinclusieve ruimtes door Kunst

Call
UZ Gent

Het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent zoekt kunstenaars die in een reeks gratis workshops met elkaar in dialoog willen gaan over en beeldend werk maken rond thema’s gelinkt aan gender en identiteit. De resultaten van die artistieke ontmoetingen zullen gedeeld worden via een reizende expositie met als doel stereotiep maatschappelijk denken rond genderdiversiteit te doorbreken.

CREATING SAFE SPACES THROUGH TRANS ART  

We willen van het UZ Gent – een plek waar transgender personen vandaag vooral zichtbaar zijn als patiënten – een ‘safe space’ maken waar ze zich welkom en begrepen voelen. We stellen namelijk vast dat zorgpersoneel vaak nog te weinig kennis heeft over genderdiversiteit en de daaruit voortvloeiende noden. Daarom willen we ziekenhuispersoneel en transgender personen verenigen rond kunst en de eersten sensibiliseren rond transsensitief werken.  

Daarnaast willen we reageren op de vaak eenzijdige en sensationele berichtgeving over transgender personen. Deze draagt bij aan de polarisatie in onze samenleving en houdt stereotypen in stand. 

De representatie van transgender personen in de populaire cultuur is nog te weinig gelaagd en divers. Er is ook sprake van een ‘gender bias’ in de beeldende kunsten waarbij vooral blanke, cisgender mannen een podium krijgen. Hierdoor ontbreekt het transgender personen aan positieve rolmodellen die nodig zijn voor hun zelfacceptatie en positieve identiteitsontwikkeling.  

Via artistieke workshops en een reizende tentoonstelling willen we maatschappelijke stereotypen doorbreken en transgender personen in hun scheppende kracht laten zien.  

Wie zoeken we?

  • Ben je 18+ en maak je 2D beeldend werk (fotografie, illustratie, schilderkunst, grafiek…)?
  • Heb je een sterke interesse in, of persoonlijke affiniteit met het thema gender?
  • Wil je samen met andere kunstenaars in een reeks gratis workshops praten over en beeldend onderzoek doen naar thema’s als genderidentiteit, lichaamsbeeld en transrepresentatie?
  • Wil je meewerken aan een expositie in het UZ Gent om stereotype denkbeelden rond genderdiversiteit te doorbreken?

Wat bieden we?

  • Gratis deelname aan een reeks workshops (vermoedelijk een 6-tal). Elke workshop bestaat uit een activiteit (rondleiding, atelierbezoek, spreker… ) waarin een bepaald onderwerp wordt geïntroduceerd. Vervolgens gaan we over dit onderwerp in gesprek en koppelen hier een artistieke opdracht aan. De workshops zouden georganiseerd worden tussen mei en september op verschillende locaties in Gent.
  • De kans om jouw werk te delen met een breed publiek (het UZ Gent telt zo’n 3000 bezoekers per dag en meer dan 6000 personeelsleden).
  • De kans om bij te dragen aan een genderinclusieve samenleving en meer gendergelijkheid binnen de beeldende kunsten.

Hoe deelnemen?

  • Stuur ons voor 15 april een selectie van jouw werk, of een link naar je website/online portfolio
  • Vertel ons kort waarom je graag deel wil nemen aan dit project.
  • We hebben plaats voor een 10-tal personen. 

Meer info?

Mail naar olu.vandenbussche@uzgent.be