Creeër een kunstwerk voor de nieuwe onthaalruimte van het Museum van Elsene

Call
Museum van Elsene

In het kader van zijn renovatie doet het Museum van Elsene een oproep om een origineel kunstwerk voor zijn nieuwe onthaalruimte te creëren, dit is een belangrijke stap in de geschiedenis van het museum.

Context en doelstellingen

Momenteel is het Museum van Elsene gesloten voor renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden. De heropening vindt plaats omstreeks de lente van 2025. De eerste fase van het bouwkundige project begon in 2018 met de ontsluiting en uitbreiding van de ontvangstruimten waar, bij de heropening, de nieuwe cafetaria en de museumshop zullen worden ondergebracht. De ruimte onder het plafond van deze nieuwe ontvangstruimten is ideaal om er een origineel, emblematisch kunstwerk te plaatsen.

Deze oproep tot het creëren van een kunstwerk beantwoordt aan de wil van het Museum van Elsene om zich in te zetten voor de hedendaagse artistieke creatie in België, die ook wordt ondersteund door onze tijdelijke tentoonstellingen, ons dynamische aanwinstenbeleid dat hoofdzakelijk gericht is op de Belgische actuele kunstscène, en door de nauwe banden van onze instelling met Belgische of in België actieve kunstenaars.

Wat?

Vanwege zijn sleutelpositie op het kruispunt van verschillende museumparcoursen en vanwege zijn ruime toegankelijkheid moet het originele werk niet alleen een visuele functie, maar evenzeer een symbolische functie vervullen bij de heropening van het Museum van Elsene. In het project moet de identiteit van het Museum van Elsene, zijn waarden en het DNA van zijn collecties weerspiegeld worden en gestalte krijgen. Deze oproep tot het creëren van een origineel kunstwerk neemt elk type artistieke expressie in overweging (installatie, beeldhouwwerk of ruimtelijke creatie, schilderij enz.)

Voorwaarden

De oproep is gericht tot elke – gevestigde of ontluikende – kunstenaar die – in België gedomicilieerd is en over voldoende ervaring beschikt om het project tot een goed einde te brengen (vanaf het concept tot de installatie ervan).
 

Kandidaturen

De online kandidaturen moeten ons uiterlijk op maandag 16 oktober 2023 om 12 u. bereiken via het online deelnameformulier.

Meer informatie en inschrijven kan hier

Plaatsbezoek

Plaatsbezoeken worden georganiseerd op volgende data:- Dinsdag 11 juli 2023 van 13 u. tot 14 u- Donderdag 21 september 2023 van 13 u. tot 14 u

Adres: Museum van Elsene, Jean Van Volsemstraat 71, B-1050 Brussel

Om deel te nemen aan de plaatsbezoeken dient u zich uiterlijk 48 u. op voorhand in te schrijven via een mail gericht aan: museum.artcall@ixelles.brussels.
 

Infovergadering

Een infovergadering staat gepland op donderdag 07 september 2023 van 13 u. tot 14 u.

Om de link voor de online vergadering te ontvangen dient u zich uiterlijk 48 u. op voorhand in te schrijven via een mail gericht aan: museum.artcall@ixelles.brussels.