Gezocht: 8 kunstenaars, makers of collectieven

Oproep
Expo Leuven, Cas-co en MijnLeuven

Zin en ambitie om bij te dragen aan “Our Startling universe”? Deze groepstentoonstelling zal deel uitmaken van KNAL! Fringe, hét onderdeel van het Stadfestival van de big bang waar jonge makers en experiment centraal staan. In het najaar organiseren Expo Leuven, Cas-co en MijnLeuven, in samenwerking met KU[N]ST Leuven, een begeleidingstraject voor acht startende kunstenaars met als doel om samen een nieuwe presentatie te realiseren.

De tentoonstelling vindt plaats in Expo Leuven van 18 november tot 18 december. Geïnteresseerd? Stuur je conceptnota in tot en met vrijdag 24 september 2021!

Wat?

Over KNAL! Stadfestival van de big bang: Wist je dat de bigbangtheorie in Leuven geschreven is? Professor Georges Lemaître lanceerde deze revolutionaire theorie over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit. En hij deed de wetenschap op haar grondvesten daveren! Het is dan ook niet toevallig dat Leuven de big bang als thema van zijn wervelende stadsfestival kiest. In het najaar van 2021 ontketenen we een grote culturele big bang.

KNAL! laat je zien, horen en voelen hoe de big bang tot op de dag van vandaag kunst en wetenschap inspireert. Geniet van expo’s, muziek, evenementen en van alles wat jouw even KNAL! maakt.

KNAL! Fringe is een eigenzinnig programmaonderdeel van KNAL!, ver weg van de platgetreden paden. Centraal staan jonge makers en experiment. Hoe gaan zij om met de bigbangtheorie en welke verwondering roept het ontstaan van ruimte en tijd bij hen op? Dat wordt hoorbaar en zichtbaar in bestaand en nieuw werk van dit beloftevol artistiek talent. Verschillende Leuvense organisaties slaan hiervoor de handen in elkaar.

In de groepstentoonstelling “Our Startling Universe” stellen we ons de vraag: hoe gaan jongeren vandaag de dag om met de bigbangtheorie? De oerknal heeft zijn weg gevonden naar bijna alle onderwijssystemen en curricula, maar tegelijkertijd blijkt de waarheid van de theorie meer dan ooit in vraag gesteld te worden. Hoe komt dat?

Vandaag cureren jongeren de informatie die zij willen hebben op een veel actievere manier dan 100 jaar geleden. Onderzoekers, expertisecentra én kunstenaars stellen specialistische informatie beschikbaar voor zij die er naar zoeken. Simulaties, reportages, analyses, onderzoeksrapporten en kunstwerken verrijken ons beeld over oude theorieën.

Een abstract begrip als de oerknal is daarom vandaag makkelijker vatbaar dan ooit te voren én leidt tot steeds nieuwe scheppingen. Maar ook theorieën die de oerknal tegenspreken vinden overal aanhang. Kijk naar de recente heropleving van de flat earth society of naar religieuze strekkingen die geloven dat de aarde niet ouder is dan enkele duizend jaren.

Expo Leuven, Cas-co en MijnLeuven begeleiden acht kunstenaars bij het realiseren van een groepstentoonstelling: De acht geselecteerde kunstenaars volgen een gemeenschappelijk begeleidingstraject, bestaande uit drie denk- en werksessies (op 4 oktober, 14 oktober en 12 november). Tijdens deze sessies gaan de kunstenaars met elkaar en andere professionals in dialoog en worden ze ondersteund bij het realiseren van hun ideeën.

De kunstenaars gaan aan de slag met bestaand werk of krijgen de kans om een nieuw werk te creëren. Dit kan beeldend en/of performatief werk zijn. Ze krijgen een klein honorarium om hun project of idee te realiseren en om hun onkosten te dekken.

Voor wie?

Wij zijn op zoek naar kunstenaars, makers of collectieven die:

 • ondernemend en op zoek zijn naar zijn/haar/hun plek in de brede culturele sector
 • een praktijk ontwikkelen in de beeldende kunsten/podiumkunsten/creatieve industrie of een mengvorm ervan
 • zich gedurende de maanden oktober en november actief willen en kunnen engageren
 • aansluiting kunnen vinden bij het thema van KNAL!
 • een link met Leuven hebben (woonplaats, werkplaats, betrokkenheid in een organisatie of project)

Hoe deelnemen?

Verstuur jouw dossier tegen vrijdag 24 september 2021 per e-mail naar expo@leuven.be. Een volledig dossier bevat volgende elementen:

 • Een conceptnota: een beschrijving van het werk dat je wil presenteren of dat je nog wil maken. De beschrijving hoeft niet meer dan ½ A4 te zijn!
 • Een beeldend portfolio of enkele foto’s van je laatste projecten
 • Video’s kunnen bijgevoegd worden d.m.v. weblinks
 • Hulp nodig bij het schrijven van jouw conceptnota? MijnLeuven begeleidt kunstenaars die hun kans willen wagen.
 • De selectie – en toewijzingsprocedure loopt als volgt:
  • Expo Leuven, Cas-co en MijnLeuven beoordelen de aanvragen op basis van het ingediende dossier en selecteren de acht meest geschikte kandidaten
  • De geselecteerde kunstenaars worden ten laatste op 28 september op de hoogte gesteld

Voor vragen of informatie: contacteer greet.verbruggen@leuven.be of mirthe@cas-co.be.

cas-co.be