Kunstenaars fair vergoeden

Sta je er vanuit een organisatie voldoende bij stil dat je niet alleen je vaste medewerkers en leveranciers moet betalen voor de diensten en goederen die je nodig hebt, maar ook de kunstenaars die je uitnodigt of een opdracht geeft? Hou je daar bij het opmaken van een begroting voldoende rekening mee en heb je de juiste juridische kennis in huis?

Loont passie? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen’ bevestigde in november 2016 op wetenschappelijke manier wat velen in de kunstensector al lang aan de kaak stellen: professionele kunstenaars werken vaak voor niets. Te vaak.

Kunstenaars hebben in België het recht om losse opdrachten, freelance, in het sociaal statuut van de werknemer aan te nemen, eventueel via een interimcontract bij een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK) of met een kunstenaarsvisum. Afhankelijk van de activiteit, zijn dan ook sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO) van toepassing.

In augustus 2017 startten een aantal kunstenaars en medewerkers van kunstorganisaties een solidair netwerk tussen freelance kunstenaars en hun medestanders: www.handvest.org. In juni 2020 lanceren de leden van oKo Juist is Juist met vier principes, twaalf afspraken en een toolbox.

Cultuurloket biedt online grondige juridische en zakelijke informatie en organiseert opleidingen. Ook het Sociaal Fonds voor Podiumkunsten, VIVO en Syntra bieden kansen voor bijscholing. FlandersDC legt uit wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een creatief team.

.