Werksessie ‘Is dat fair?’ Het charter fair practices in de praktijk

12 sep 2019
Werksessie
Werksessie 'Is dat fair?' Het charter fair practices in de praktijk

We willen allemaal meer fairness in de kunsten. Een betere behandeling van kunstenaars en freelancers, een sterker verbond tussen individueel en institutioneel, groot en klein. Ideeën en initiatieven zijn er genoeg, maar ze blijken vaak moeilijk realiseerbaar en weinig duurzaam. Waar schort het, waar zitten de knopen, hoe ontwarren we die en hoe duwen we de oplossingen erdoor? Schuif aan tafel en werk mee aan fairness in de praktijk.

*** English-speaking art workers are very welcome as well. Mail us if you need the programme information in English ***

Kunstenpunt verzamelde de afgelopen jaren vaak voorkomende en complexe casussen van unfairness. Samen met kunstenaars en kunstwerkers werken we aan concrete oplossingen. Als maatstaf hanteren we de vier principes van het nagelnieuwe charter fair practices van oKo: solidariteit, transparantie, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Factcheckers van o.m. Kunstenpunt, oKo en Cultuurloket toetsen de ideeën ter plekke af aan hun haalbaarheid en gevolgen. Later delen we ze met de sector.

Plaats & tijdstip

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent (Route)
Donderdag 12 september, van 14u tot 17u

Voor wie 

Iedereen die de handen uit de mouwen wil steken om unfair practices aan te pakken is welkom.

‘Bring an artist!’

Een werkdag rond fair practices is niets zonder het perspectief van de kunstenaar. Daarom vragen we elke deelnemer die werkt bij een kunstenorganisatie om een kunstenaar mee uit te nodigen. Eén van de redenen waarom het voor kunstenaars moeilijk is om aan studiedagen deel te nemen, is dat het voor velen een onbetaalde werkdag is. We stellen ook voor dat je organisatie de onkosten en tijdsbesteding van die kunstenaar fair vergoedt, indien dat kan.

Kunstenaars en andere freelance-kunstwerkers kunnen een Belgische reisonkostenvergoeding via openbaar vervoer indienen bij Kunstenpunt.

Programma

14u – Welkom en inleiding
14u15 – Werktafels: samen unfair practices omzetten naar fair practices
16u30 – Plenaire terugkoppeling
17u – Slotdrink

Heb je zelf een casus van een voor jou onfaire praktijk? Stuur een mail naar praktijk@kunsten.be. We anonimiseren alles en bundelen een aantal representatieve cases in een cahier, dat we later delen.

Cases die specifiek gaan over (non-)vergoedingen kan je ook melden via het open, anonieme forum van rekto:verso.

Organisatie

Kunstenpunt, Het Theaterfestival, oKo en Cultuurloket

Inschrijvingen

Inschrijvingen zijn afgesloten.