Werkbezoek aan de Biënnale van Lubumbashi (Congo)

15-31 okt 2019
Werkbezoek
Werkbezoek aan de Biënnale van Lubumbashi (Congo)

(c) Georges Senga, Série Vendeurs de rue 2018

De Biennale de Lubumbashi is uitgegroeid tot één van de meest experimentele en dynamische artistieke evenementen op het Afrikaanse continent. Het project biedt een professioneel platform voor kunstenaars en culturele actoren in Congo en een kader voor internationale ontmoeting en uitwisseling.

De biënnale is een initiatief van Picha, een onafhankelijke kunstenaarsorganisatie in Lubumbashi die artistieke creatie in Congo ondersteunt en promoot. Picha werkt al langer samen met onderwijs- en kunstorganisaties en kunstenaarsinitiatieven uit België, o.a. Africalia, AfricaMuseum, Enough Room for Space, KU Leuven, LUCA School of Arts, Mu.ZEE, UAntwerpen, WIELS. Het werkbezoek is gefaciliteerd door Picha en het team van de biënnale.

Op uitnodiging van Kunstenpunt zal Serine Ahouéfa Mekoun deelnemen aan de openingsweek van de biënnale in Lubumbashi om er interviews met kunstenaars af te nemen en een reflectietekst over de context van de biënnale te schrijven. Het materiaal zal dienen als documentatie voor Picha en zal door Kunstenpunt gedeeld worden.

Serine is een literaire journaliste van Togolese, Beninse en Belgische afkomst, die momenteel in Brussel woont. Ze heeft als projectcoördinator voor Africalia gewerkt en als curator voor het project AfricaTube, een digitale bibliotheek over hedendaagse Afrikaanse digitale creatie, van het AfricaMuseum. Daarnaast schrijft ze artikelen en recensies voor o.a. Cafébabel, The Art Momentum.

Waarom doen we dit?

Door de gezamenlijke geschiedenis tussen België en Congo is er de voorbije decennia een sterke verbondenheid tussen de kunstscènes van Congo en België gegroeid. Kunstenpunt wil kennis en samenwerking over landsgrenzen heen stimuleren. Op die manier bieden we niet alleen een verrijkende context voor de kunsten, maar willen we ook kunstenaars en kunstprofessionals ondersteunen in het verbreden van hun visie, de ontwikkeling van hun praktijk en de uitbreiding hun internationale netwerk. Dit werkbezoek kadert in de bredere missie van Kunstenpunt rond praktijkondersteuning van kunstenaars en kunstprofessionals. 

Meer informatie

picha-association.org
biennaledelubumbashi.org

Vragen? Contacteer Lissa Kinnaer.