Uitreiking Toneelschrijfprijs 2023

15 sep 2023
DebatKaaistudio’s, Brussel
Wie neemt de Toneelschrijfprijs in ontvangst?

Op vrijdag 15 september is het zover: dan weten we wie de Toneelschrijfprijs 2023 in ontvangst neemt en naar huis gaat met 10.000 euro. De Toneelschrijfprijs 2023 wordt uitgereikt op het TheaterFestival in Brussel. Iedereen is welkom om de uitreiking bij te wonen, mits inschrijving. Voorafgaand aan de uitreiking, tussen 14 en 16 uur, kun je deelnemen aan een reeks gesprekstafels over actuele thema’s uit de wereld van theater(tekst). Praat je mee?

Het programma

De prijsuitreiking en de gesprekstafels vinden plaats in de Kaaistudio’s in Brussel (Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel):

  • 14 uur: start gesprekstafels
  • 17 uur: start uitreiking Toneelschrijfprijs 2023
  • 18 uur: receptie

Schrijf je nu in

Wil je de uitreiking en de gesprekstafels of slechts een deel van die middag bijwonen? Dat kan! In het inschrijvingsformulier kun je aangeven welke onderdelen je wilt volgen. Het aantal plekken voor de gesprekstafels is beperkt, dus wees er snel bij. Voor de uitreiking om 17 uur  is er meer plaats.

Naar het formulier

De Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2022 in première ging (live of online).

De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. De vier genomineerden ontvangen elk 1.000 euro. Daarnaast ontvangt een van de genomineerden de Vertaalprijs, waarbij het winnende werk beloond wordt met een vertaling. 

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. De organisatie van de Toneelschrijfprijs 2023 ligt in handen van Literatuur Vlaanderen in samenwerking met het TheaterFestival. De Vertaalprijs wordt mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, het Fonds Podiumkunsten en deAuteurs.

De thema’s van de gesprekstafels

In samenwerking met het TheaterFestival en Shakespeare Is Dead organiseren we gesprekstafels over vier thema’s.

1. Theaterteksten en het collectief geheugen
2. Multidisciplinariteit
3. Theaterteksten voor jong publiek
4. Internationalisering

Lees hier alles over de inhoud, sprekers en de moderatoren van de gesprekstafels.

Contact en informatie

Voor meer informatie, vragen of opmerkingen kun je hier terecht.