Sectormoment ISCM-Vlaanderen – instrumenten uit de wereld

28 apr 2023
ConferentieConcertgebouw Brugge
Verdiep je samen met ons in de wereld van instrumenten zoals de balafon, erhu, kannel, kemenche en de duduk.

We weten in Vlaanderen weinig over de boeiende werelden van de balafon, darbouka, erhu, kannel, kemenche, duduk, oed of sheng. Je ziet ze soms opduiken in Calls for Works van nieuwemuziekfestivals, maar op die oproepen komt niet altijd veel respons. Aan interesse geen gebrek, maar hoe pak je als componist zo’n ontdekkingstocht aan? Hoog tijd dus om ons te verdiepen in die instrumenten.

Schrijf in

Schrijf in via dit formulier

Praktisch 

28 april 2023
Concertgebouw Brugge, ’t Zand 34 8000 Brugge

Programma

13u30 – Deuren open

13u45 – Verwelkoming

14u00 – Keynote Olmo Cornelis

Cornelis is componist, musicoloog, etnomusicoloog en muzikant. Gefascineerd door de muziek uit Midden-Afrika vormt deze de rode draad in zijn activiteiten. In zijn doctoraatsonderzoek aan het Conservatorium van Gent onderzocht Cornelis hoe je met behulp van computationele technieken muziek kan beschrijven zonder te vertrekken vanuit westerse muzikale concepten. De resultaten bieden nieuwe mogelijkheden voor componisten en musici in het gebruik van onder andere klankkleuren, toonladders, vocale en instrumentale technieken.

14u30 – koffie

15u00 – Gesprek met de Londense componiste Bushra El-Turk

In het werk van Bushra El-Turk vloeien westerse en oosterse muziektradities samen en niet zelden houdt ze sociaal-culturele problematieken tegen het licht. Daarbij verliest ze ook haar eigen Libanese wortels niet uit het oog. In opdracht van Concertgebouw Brugge schreef El-Turk Vane (voor taegŭm, kamāncha & accordeon) voor de Angel Room.

15u45 – Meet & greet: instrumenten uit de wereld

In korte pitches delen experten alles wat je moet weten over hun instrument en best practices en inzichten uit projecten met hedendaagse muziek.

  • Milad Mohammadi & Mostafa Taleb over Iraanse muziek, de tar en de kamancheh
  • Shalan Alhamwy & Hilde De Clercq over Turkse percussieinstrumenten
  • Adilia Yip over de balafon
  • Cheikhou Bâ over de hoddu
  • Peter Swinnen & Yu-ting over de sheng
  • Peter Geysels over de fujara, boventoonfluit en kaval

17u00 – Ontmoetingsmoment met broodjes

Wie wil kan gratis genieten van de muziektheatervoorstelling Woman at Point Zero van Bushra El-Turk door LOD in het kader van All Arias (een tweejaarlijks festival voor muziektheater uit binnen- en buitenland) en de creatie van haar werk Vane voor de Angel Room:

  • 19u00 – Lecture/performance: creatie Vane
  • 20u00 – Muziektheatervoorstelling: Woman at Point Zero

Meer informatie

in samenwerking met MATRIX en Concertgebouw Brugge.