Reflectieprogramma tijdens It Takes A City

10-17 feb 2024
NetwerkontmoetingBrussel
Welke stemmen, verhalen, lichamen worden vandaag geprogrammeerd? En welke worden nog steeds uitgesloten?

It takes a City presenteert de volgende generatie Brusselse podiumkunstenaars tijdens een nieuw festival. Vier Nederlandstalige en vier Franstalige organisaties bundelen hun krachten om nieuw en jong talent te tonen over de grenzen van de taal, cultuur en regio heen.

Tijdens de eerste editie van het nieuwe stadsfestival It Takes a City organiseert Kunstenpunt het begeleidende reflectieprogramma.

TALK 1 – To school or not to school: the position of art education today

keynote & panelgesprek
za 10.02 – 14.00-16.00
Beursschouwburg Café
gratis, maar beperkte capaciteit – schrijf in via dit formulier.
taal: Engels

Deze lezing belicht de huidige positie van het hoger kunstonderwijs en de invloed ervan op de verdere ontwikkeling van een carrière in de podiumkunsten. Komt het waardesysteem van deze instellingen nog overeen met de huidige praktijk in het veld? Zijn de manier van lesgeven, het curriculum en de mogelijkheden daarbinnen nog relevant voor de huidige verwachtingen van het kunstveld? Zijn deze schoolprogramma’s noodzakelijk om de brug te slaan naar een professionele carrière, en waar plaatst dat de autodidact binnen onze sector? Door verschillende gasten aan bod te laten komen, proberen we deze vragen te bekijken vanuit een lokaal tot een internationaal perspectief.

Sprekers: Haider Al Timimi (kunstenaar & artistiek directeur Antigone, Kortrijk), Carolina Maciel de França (kunstenaar, schrijver & docent KASK, Gent), Tundé Adefioye (onderzoeker, dramaturg & docent Sint Lucas, Antwerpen), Ingrid Vranke (kunstenaar, dramaturg, producer & directeur, DasTheatre, Amsterdam), Loucka E. Fiagan (kunstenaar, Brussel) en Krystel Khoury (dramaturg, onderzoeker & coördinator ISAC, Brussel).

Deze sessie vindt plaats in het kader van de Landschapstekening Kunsten 2025.

  • Ben je kunstenaar of kunstwerker? Dan kan je ook inschrijven voor de netwerklunch (12.30-13.45): stuur een mail naar julia.reist@kunsten.be.

TALK 2 – Value and judgement: (invisible) operating systems within the performing arts

keynote & panelgesprek
za 17.02 -14.00-16.00
Kunstenwerkplaats Pianofabriek
gratis, maar beperkte capaciteit – schrijf in via dit formulier.
taal: Engels

Welke stemmen, verhalen, lichamen worden vandaag geprogrammeerd? En welke worden nog steeds uitgesloten – zowel in België als in de buurlanden? Ondanks een groeiend bewustzijn rond inclusie en diversiteit, zijn keuzes in de podiumkunsten vaak nog steeds geworteld in een eurocentrisch waardesysteem en perspectief. Dit laat zich niet alleen voelen in de dagelijkse werking van ons veld, maar ook binnen de programmatie, artistieke praktijken of de financiële ondersteuning. Met de groeiende extreem-rechtse en conservatieve politiek en de directe impact ervan op onze sector, is het niet alleen uiterst relevant wie we kiezen, maar ook hoe we tot die keuzes komen. In dit debat gaan we dieper in op gedeeld eigenaarschap van artistieke programma’s binnen instellingen en festivals, en op de onzichtbare barrières van gatekeeping en assimilatie. Een ontmanteling van de realiteit van “vrije” keuze en wie deze mogelijkheid nog heeft.

Sprekers: Khadija El Kharraz, Sylvia Botella, Lea Drouet en meer nog te bevestigen

  • Ben je kunstenaar of kunstwerker? Dan kan je ook inschrijven voor de netwerklunch (12.30-13.45): stuur een mail naar julia.reist@kunsten.be.

Over It Takes A City

Het nieuwe tweejaarlijkse festival waarbij Atelier 210, La Balsamine, Beursschouwburg, Charleroi danse / La Raffinerie, Les Halles de Schaerbeek, Kaaitheater, Kunstenwerkplaats en workspacebrussels hun krachten bundelen, presenteert nieuw Brussels performance talent.

Deze eerste editie brengt dans, theater en performance van Benjamin Khan, buren, Carolina Mendonça, Castélie Yalombo Lilonge, Jonas Chéreau, Khadija El Kharraz Alami, Lila Magnin, Lisa Vereertbrugghen, Marthe Degaille, Milø Slayers, Némo Camus & Robson Ledesma, Rosie Sommers & Micha Goldberg en Sophia Rodriguez.

ittakesacity.brussels