Post-millennium tensions: een panelgesprek over internationalisering in de beeldende kunst in Vlaanderen en Nederland

26 sep 2018
Werksessie
Post-millennium tensions: een panelgesprek over internationalisering in de beeldende kunst in Vlaanderen en Nederland

Een steeds groter deel van de opbrengsten in de mondiale kunstmarkt wordt gegenereerd door enkele megagaleries. Slechts een klein deel van de hedendaagse kunstenaars profiteert van de prijsstijging die hiermee gepaard gaat.Gepassioneerde verzamelaars die risico’s nemen en jonge kunstenaars steunen raken in de minderheid en steeds meer nieuwe musea worden binnen de private sector geopend. Ondertussen werd in de publieke sector veel bezuinigd, wat de dynamiek binnen de kunstwereld verandert. Wat betekenen internationale ontwikkelingen als deze voor de Nederlandse en Vlaamse kunstwereld?

De Boekmanstichting (NL) en Kunstenpunt (BE) organiseren tijdens Art The Hague een panelgesprek waarin we kijken naar de meer perifere positie van de Nederlandse en Vlaamse hedendaagse kunst in de mondiale kunstwereld. Daarbij hebben we in het bijzonder aandacht voor de rol die galeries hierbij spelen en de relatie tussen de kunstmarkt en de publieke sector.

Hoe staat de kunstmarkt in Vlaanderen en Nederland ervoor? Hoe werken Vlaamse en Nederlandse kunstenaars internationaal? Wat zijn vandaag de uitdagingen voor de galeries en de kunstenaars rond internationaal werken in de mondiale beeldendekunstscène, die meer en meer getekend wordt door drempels, kloven en ongelijkheden?

Het panelgesprek wordt voorafgegaan door twee korte presentaties met cijfers uit Nederland en Vlaanderen over galeries en over het internationaal werken van kunstenaars.

Programma

14u30-15u10
presentaties van cijfers uit Vlaanderen en Nederland door Dirk De Wit (Kunstenpunt) en Rogier Brom (Boekmanstichting)

15u10-16u00
panelgesprek met moderator Harald van der Sluys Veer in gesprek met publiek

Inschrijven

Gratis toegang mits aanmelding. Meer informatie over inschrijven volgt binnenkort.

Plaats & tijdstip

26 september 2018 van 14u30 tot 16u30
Fokker Terminal, Binckhorstlaan 249, 2516 BB Den Haag
Gratis pendeldienst voor bezoekers tussen Fokker Terminal en Den Haag Centraal