Digitale masterclass: op weg naar een internationaal cultureel-erfgoedbeleid

10 feb 2021
Masterclassonline

Het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen reikt alternerend een prijs uit aan een masterscriptie en een doctoraatsstudie over cultuurmanagement- en beleid. Op 10 februari organiseert het Fonds voor Cultuurmanagement een digitale masterclass met de drie laureaten in samenwerking met FARO en Kunstenpunt.

Djamila Boulil

Een jury van vijf experten kende de hoofdprijs van 2.500 euro toe aan Djamila Boulil voor haar masterscriptie All in This Together. A Social Network Study into International Cultural Exchange. Haar scriptie levert nieuwe inzichten op naar de kenmerken van succesvolle internationale culturele samenwerking. Djamila Boulil koppelt haar onderzoek ook aan leiderschap.

In de bestaande literatuur wordt meestal verwezen naar het belang van communities, maar zij wijst op het belang van beleid. Hiermee is de scriptie uitermate verfrissend”, geeft Prof. dr. Annick Schramme (UAntwerpen) aan. Bovendien heeft het onderzoek al een grote impact gehad in de sector in Nederland en Vlaanderen. Djamila Boulil werd al op verschillende conferenties uitgenodigd.

Eva Hekman (Radboud University Nijmegen) onderzocht met haar scriptie, Legitimering in (on)afhankelijkheid, de verschillen in doelstellingen tussen het management van publieke musea en private musea in Nederland. Leonie Bultynck (UAntwerpen) onderzocht in haar scriptie, Diversity and Inclusion in the Smithsonian Institution. The Diversity Advisory Councils in the National Museum of Natural History and the National Museum of American History, een klassiek managementprobleem: hoe een bepaalde praktijk binnen een cultuurorganisatie doeltreffend (effectief) is.

Programma

18.00 uur: Welkom

18.05 uur: Djamila Boulil over kenmerken van succesvolle internationale culturele samenwerking en de rol van leiderschap hierin

18.25 uur: Discussie

18.45 uur: Eva Hekman over de manier waarop private en publieke musea zich legitimeren te midden van het spanningsveld tussen artistieke en economische waarden

19.05 uur: Discussie

19.25 uur: Leonie Bultynck over het diversiteitsbeleid in het Smithsonian in Washington DC

19.45 uur: Discussie

20.05 uur: Afsluitend woordje

Schrijf je in via deze link