Bezoekersprogramma Vera Mey & Philippe Pirotte, Busan Biennale 2024

01-06 feb 2024
BezoekersprogrammaBrussel, Antwerpen, Gent
De co-curatoren van de Busan Biennale 2024 bezoeken kunstenaars in Brussel, Antwerpen en Gent.

De co-curatoren van de Busan Biennale 2024 in Zuid-Korea, Vera Mey en Philippe Pirotte, bezoeken ons land van 1 tot 6 februari. Ze zullen kennismaken met beeldende kunstenaars en organisaties in Brussel, Antwerpen, en Gent.

Bio Vera Mey

Vera May

Vera Mey is een onafhankelijke curator die onlangs haar doctoraat heeft afgerond aan SOAS, University of London. Haar doctoraal onderzoek ontrafelt de moderne Zuidoost-Aziatische kunst tijdens de Koude Oorlog in Cambodja, Indonesië en Singapore, met speciale aandacht voor de kruispunten van raciale pluriformiteit binnen regionalisme. Een deel van dit onderzoek vloeide voort in het mede-curatieve kader van Spectres of Bandung: A Political Imagination of Asia-Africa, als onderdeel van ‘The Color Curtain and the Promise of Bandung’, georganiseerd door de Hochschule für Bildende Künste–Städelschule, Frankfurt, en het UC Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, Californië. Voorafgaand aan dit werkzaamheden als curator, zowel institutioneel als onafhankelijk, voornamelijk met kunstenaars met een reviserende benadering van de geschiedenis. Ze maakte deel uit van het oprichtingsteam van curatoren van het NTU Centre for Contemporary Art Singapore, onder leiding van prof. Ute Meta Bauer (2014-2016), werkte aan de tentoonstelling ‘Anywhere but here‘ (2016) in Bétonsalon – centre d’art et de recherche, Parijs, en binnen het curatorenteam van SUNSHOWER: Hedendaagse kunst uit Zuidoost-Azië 1980 tot nu, de grootste overzichtstentoonstelling van hedendaagse Zuidoost-Aziatische kunst, te zien in het Mori Art Museum en National Art Centre Tokyo (2017). Haar academische werk omvat het Getty Foundation Scholar-programma Ambitious Alignments: New Histories of Southeast Asian Art (2015-2016) en Art Schools of Asia met Asia Art Archive, Hong Kong (2021-2022). Mey is medeoprichter van het wetenschappelijk tijdschrift Southeast of Now: Directions in Contemporary and Modern Art in Asia (National University of Singapore Press). Ze is benoemd tot mede-artistiek directeur voor de Busan Biennale van 2024.

Bio Philippe Pirotte

Philippe Pirotte

Als kunsthistoricus, criticus en curator is Pirotte Adjunct Senior Curator aan het Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (BAMPFA) van de University of California. Hij bekleedde de positie van rector aan de invloedrijke Städelschule in Frankfurt en was directeur van Kunsthalle Portikus tussen 2014 en 2020. Hij is lid geweest van de Documenta Commissie (2019-2022) Documenta Commission (2019-2022), die ruangrupa selecteerde als de artistieke leiding van Documenta 15 (2022). In 2016 cureerde Pirotte La Biennale de Montréal, getiteld Le Grand Balcon als verwijzing naar het toneelstuk Le Balcon uit 1957 van Jean Genet, en was lid van het curatorenteam van de Jakarta Biennale in 2017.

Partners

Dit bezoekersprogramma wordt georganiseerd door Kunstenpunt in samenwerking met Wallonie-Bruxelles International en de Direction des Arts plastiques contemporains van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Info & contact

Wil je meer weten over dit programma? Neem dan contact op met onze collega Lissa Kinnaer via lissa@kunsten.be.