Bezoekersprogramma Alexia Fabre

06-07 sep 2023
Bezoekersprogramma
Curator van de 17de editie van de Biennale de Lyon (Frankrijk) op bezoek in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Alexia Fabre (c) Andrien Thibault

Alexia Fabre, curator van de 17e Biënnale van hedendaagse beeldende kunst in Lyon in 2024, bezoekt ons land op 6 en 7 september. Ze zal kennismaken met kunstenaars en organisaties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Biografie

Alexia Fabre is sinds januari 2022 directeur van de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris. Ze is hoofdconservator van het erfgoed en stond eerder aan het hoofd van MAC VAL, het museum voor hedendaagse kunst van het departement Val-de-Marne in Vitry-sur-Seine (2005-2022). Ze werd in 1998 aangeworven door het genoemde departement om dit nieuwe museum te onderzoeken en tot leven te brengen, en schreef het wetenschappelijke en culturele project ervoor. Bij MAC VAL leidde Alexia Fabre een kunst- en cultuurbeleid voor hedendaagse kunstenaars en publiek, waarbij ze de waarden van diversiteit en gelijkheid toepaste; vrouwelijke kunstenaars zijn er gelijk vertegenwoordigd.

Alexia Fabre zat ook in het comité van deskundigen van de Grand Paris Express voor de artistieke leiding van bepaalde treinstations in Val-de-Marne. Ze was co-curator van de tentoonstelling Lune, du voyage réel aux voyages imaginaires in het Grand Palais, Parijs, in 2019 en gastcurator van Manif d’Art – La Biennale de Québec in 2017. In 2009 en 2011 was ze samen met Frank Lamy, hoofd tijdelijke tentoonstellingen bij MAC VAL, artistiek directeur van Nuit Blanche Paris. Afgestudeerd aan de École du Louvre en het Institut National du Patrimoine, begon Alexia Fabre haar carrière als directeur van het Musée Départemental de Gap (1993-1998).

Info & contact

Wil je meer weten over dit programma? Neem dan contact op met onze collega Lissa Kinnaer via lissa@kunsten.be.