Trio Aries en Desguin Kwartet zijn Supernova’s van 2020

Desguin Kwartet

Supernova – waar ook Kunstenpunt mede-initiatiefnemer van is – is een wedstrijd voor professionele, jonge en ondernemende kamermuziekensembles met een eigenzinnige kijk op klassieke muziek. Ervaren programmatoren uit de Belgische klassieke muziekwereld bekronen jaarlijks twee ensembles met de Supernova-prijs.

In de kamermuziekzaal van BOZAR vond op 2 februari de finale van SUPERNOVA 2020 plaats. Uit de vier finalisten werden Trio Aries en het Desguin Kwartet werden geselecteerd als Supernova’s van 2020.

Trio Aries (violiste Alice Van Leuven, cellist Paul Heyman en pianist Wouter Valvekens) voerde fragmenten uit van pianotrio’s van Sjostakovitsj en Mendelssohn. Het trio sleepte ook een cd-opname in de wacht (geschonken door Beeldenstorm vzw)

Het Desguin Kwartet (violisten Wolfram Van Mechelen en Ludovic Bataillie, altvioliste Rhea Vanhellemont en cellist Pieter-Jan De Smet) bracht werk van Beethoven, Stravinsky en Lekeu en won de publieksprijs ter waarde van € 1000.

De jury motiveert haar beslissing als volgt: “De kwaliteit van de ensembles was dit jaar uitzonderlijk hoog. Trio Aries en het Desguin Kwartet overtuigden het meest. Trio Aries met een uiterst gevoelige uitvoering van Sjostakovitsj’ Eerste pianotrio en het Desguin Kwartet door de met veel spelplezier omgezette Drie stukken voor strijkkwartet van Stravinsky en het Molto adagio sempre cantante doloroso van Lekeu.

De jury bestond uit afgevaardigden van Klarafestival, Klara, Musiq’3, Kunstenpunt, Beeldenstorm Anderlecht, CC Strombeek Grimbergen, CC Ter Dilft Bornem en CC Westrand. Jan Michiels, Guy Danel, Veerle Simoens (Gent Festival) en Claus Vermeulen (Supernova 2019) waren de vier externe juryleden.

Over de prijs

Supernova is een initiatief van diverse partners uit de muzieksector met als doel ondersteuning te bieden aan jonge, professionele kamermuziekensembles.

Jaarlijks kronen ervaren programmatoren uit de klassieke muziekwereld twee Belgische kamermuziekensembles tot Supernova’s. Dit is een aanmoedigingsprijs die jonge artiesten naamsbekendheid en speelkansen schenkt: een visitekaartje aan het begin van een beloftevolle carrière.

Supernova’s krijgen een concerttournee aangeboden doorheen België. Het eerste concert van deze tournee vindt plaats in BOZAR in de context van Klarafestival 2020. Daarnaast krijgen Supernova’s ook media-aandacht van Klara en Musiq’3 en begeleiding in hun verdere professionele carrière.

Meer informatie

supernovaclassic.be