Toots Thielemans’ internationale netwerk in kaart gebracht

Benny Goodman/Toots Thielemans, 1948 © Metronome, via Getty Images

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans (1922 – 2016) werkte samen met een uniek aantal muzikanten, waarvan vooral internationale artiesten.

Hij begon als accordeonspeler en gitarist, maar brak door op mondharmonica. Hij componeerde muziek voor films, onder meer ‘Midnight Cowboy’ en ‘Turks fruit’ en voor tv-reeksen als ‘Witse’ en ‘Baantjer’. Zijn optreden op Jazz Middelheim was een jaarlijkse klassieker.

Thielemans werkte tijdens zijn carriere samen met vooral internationale muzikanten. Kunstenpunts Tom Ruette bracht dit netwerk in kaart. Een aantal zaken die in het oog springen:

  • van de (toch wel beperkte groep van) Belgische muzikanten waarmee Toots platen heeft opgenomen, is het duidelijk dat zij vaak een internationale brugfunctievervullen; Bruno Castellucci, Michel Herr, Michel Hatzigeorgiou en Nathalie Loriers maken de verbinding tussen Toots en andere groepen.
  • Er tekenen zich duidelijke groepen af, die hoogstwaarschijnlijk sterk gerelateerd zijn aan de platen waarop er samengewerkt werd. Desondanks is er toch een sterke cohesie tussen de groepen door een aantal brugfiguren.
  • Thielemans is een Belgische muzikant, met een niet te onderschatten netwerk van andere Belgische muzikanten, maar de meeste samenwerkingen (die resulteerden in een album) zijn met buitenlanders.

Thielemans is een van de weinige Belgische muzikanten die wereldwijd bekendheid verwierven. Zijn compositie ‘Bluesette‘ is een jazzklassieker. Thielemans speelde met de grootste jazzmuzikanten, zoals Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker, Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Billy Joel.

Een volledige discografie van Toots Thielemans vind je via muziekarchief.be.