Kunstenpunt heeft een nieuwe Raad van Bestuur

Een nieuwe tienkoppige Raad van Bestuur zit Kunstenpunt de komende vijf jaar voor. Het steunpunt voor de kunsten kreeg eerder dit jaar al een nieuwe leiding met de komst van Ann Overbergh. De bestuursleden werden gekozen na een breed verspreide open oproep in de sector.

Vorig voorjaar liep Kunstenpunt een intensief traject ter vernieuwing van zijn Raad van Bestuur en zijn Algemene Vergadering. Mensen uit de ploeg en uit de Algemene Vergadering stelden samen de waarden van de organisatie – mensgerichtheid, openheid, wendbaarheid en dienstbaarheid – op scherp. Die werden naast een nieuw organisatiesysteem gelegd, ontwikkeld door de ploeg en gebaseerd op een hoge mate van zelfsturing en gedeeld leiderschap.

Samen werd bekeken welke bestuursprofielen de organisatie nodig had, rekening houdende met een zo groot mogelijke diversiteit op zoveel mogelijk vlakken: gender, leeftijd, etnische en/of culturele roots, expertise en professioneel profiel, artistieke discipline, regionale aanwezigheid en actieradius. De nieuwe bestuursploeg staat garant voor een open, discipline-overschrijdend engagement voor de kunsten, met een grote bekommernis om het artistiek ecosysteem.

De call leidde tot veertig kandidaturen waaruit finaal tien nieuwe bestuursleden zijn geselecteerd:

Eddie Guldolf (C-mine, C-TAKT)
Carolina Maciel de França (autonoom maker)
Nora Mahammed (deBuren)
Veerle Mans (Peeping Tom) – Voorzitter
Lieve Moeremans (Brugge Plus)
Saïda Sakali (onafhankelijk bestuurder culturele instellingen)
Kobe Van Cauwenberghe (Cohort, Zwerm)
Bart Van der Roost (Opera Ballet Vlaanderen)
Danielle van Zuijlen (Kunsthal Gent)
Jan Wallyn (Zinnema)

Het nieuwe bestuur koos Veerle Mans als voorzitter uit zijn midden, zij neemt de plaats in van ad-interimvoorzitter Steven Vandervelden (STUK), die de vernieuwingsoperatie mee begeleid heeft. 

“Ik ben erg blij dat deze verfrissende manier van werken met een open call tot zo’n sterke raad van bestuur heeft geleid. Alle competenties die Kunstenpunt vandaag én morgen nodig heeft op bestuursniveau zijn aanwezig. Samen met het getalenteerde team en de gedreven directie is Kunstenpunt klaar om zijn verbindende rol helemaal waar te maken.” 

Steven Vandervelden (STUK)

Ook de Algemene Vergadering wordt vernieuwd. Zijn alvast aan boord gehaald: Annelies Van Parys (componist), Lieselot Mariën(bedrijfsjurist), Fleur Khani (autonoom maker), Willem Vanderhoydonks (student) en Ilke Froyen (Passa Porta). Het is de bedoeling de Algemene Vergadering in de loop van dit en volgend jaar verder uit te breiden tot een grote groep mensen uit het brede middenveld.