Koi Collective en Trio Malatya winnen Supernova 2023

Winnaars Supernova 2023 (c) Hanne Lemmens

De jury bekroonde gisteren in DE SINGEL de ensembles Koi Collective en Trio Malatya tot de twee winnaars van Supernova 2023. Trio Malatya viel tweemaal in de prijzen, want zij gingen ook met de publieksprijs aan de haal. Van harte gefeliciteerd!

De Supernova’s van 2023 ontvangen heel wat media-aandacht van Klara en Musiq 3. Daarnaast krijgen ze ook een tournee met concerten in een aantal Belgische cultuurcentra. De aftrap van die concertreeks geven beide ensembles tijdens het Klarafestival, met een laureatenconcert in Bozar op 12 maart 2023.

Koi Collective

Het Koi Collective (pianiste Emmy Wills en saxofonist Maarten Vergauwen) werd in 2020 opgericht als ensemble met een eigentijdse visie. Centraal staat de uitvoering van 20ste en 21ste eeuwse- repertoire met een speciale plek voor Belgische composities en onbekende parels van binnen-en buitenland. Dit gaat van Scaramouche tot minimal music tot experimenteel. Onze missie is om te bewijzen hoeveel fantastische muziek er recent is geschreven en tegelijk ook toegankelijk is voor een breed publiek – het hoeft immers toch niet altijd Beethoven of Mozart te zijn?

‘We zijn ervan overtuigd dat we de feeling hebben om te weten wat er voor welke gelegenheid gepast is. Er bestaat een oneindigheid aan geweldige recente muziek, zeer gevarieerd, en zo hebben we letterlijk voor elke gelegenheid wat wils. We houden ervan om met (jonge) componisten samen te werken. Creatie is een groot deel van ons DNA. Samenwerkingen met levende componisten is en blijft bijzonder inspirerend.’

Geïnspireerd door de gelijknamige vis heeft het Koi Collective als doel om zichzelf in het divers repertoire te profileren als een ensemble dat tegen de stroom inzwemt en door middel van doorzettingsvermogen en kracht zich de uitdagingen van deze diverse stijlen eigen te maken. (klara.be)

Koi Collective (c) Hanne Lemmens

Trio Malatya

Het Trio Malatya is een kamermuziekensemble uit Gent. Het werd opgericht in 2022 door drie beloftevolle jonge musici: Yassine Posman (klarinet), Jacob Van Durme (cello) en Taha Posman (piano). Samen willen ze het minder gekende en gespeelde repertoire voor klarinet, cello en piano van Beethoven en Brahms tot hedendaagse componisten als Pawel Mykietyn te lijf gaan.

Yassine studeert momenteel aan het Gentse Conservatorium bij Eddy Vanoosthuyse en behaalde dit jaar zijn bachelorgraad met grootste onderscheiding. Jacob en Taha zijn beide student aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Na twee jaar als jong talent gestudeerd te hebben, rondde Jacob er net zijn eerste bachelor af in de klas van Jeroen Reuling. Taha gaat voor een masterdiploma bij Boyan Vodenitcharov. (klara.be)

Trio Malatya (c) Hanne Lemmens

Op Klara

Voorafgaand aan de finale ging Olav Grondelaers tijdens Music Matters op Klara in gesprek met elk van de vier finalisten. Beluister hier de interviews met de finalisten van Supernova.

Supernova

SUPERNOVA is een initiatief van o.a. Kunstenpunt, Klarafestival en Klara met als doel ondersteuning te bieden aan jonge, professionele kamermuziekensembles. 

De twee Supernova’s winnen een concerttournee door België met een aftrap tijdens Klarafestival 2023. Daarnaast krijgen Supernova’s volop media-aandacht van zowel Klara als Musiq’3 en maakt een van de finalisten kans op een publieksprijs en een cd-opname

Partners