Ga mee op multidisciplinair werkbezoek naar Praag en Brno

Meetfactory, multidisciplinair kunstencentrum in Praag (c) Meetfactory

Kunstenpunt organiseert een werkbezoek rond muziek, podiumkunsten en beeldende kunst aan Brno (2 april 2019) en Praag (3, 4 en 5 april). Naast multidisciplinaire activiteiten voorzien we ook aangepaste programma’s per discipline met bezoeken aan instellingen, organisaties, en kunstenaars.

De voorbije tien jaar heeft de kunstscene in Praag en Brno een nieuwe dynamiek ontwikkeld die resulteert in een aantal nieuwe multidisciplinaire kunstplekken en festivals, naast de vaste waarden in de muziek, beeldende kunst en podiumkunsten. Het bezoek aan Brno bestaat uit één middag, namiddag en avond en is optioneel. Het programma in Praag zal starten met een gesprek tussen de deelnemers en vertegenwoordigers uit de Praagse kunstscene over het kunstenveld en beleid in Praag, en zal verder bestaan uit werkbezoeken aan instellingen en organisaties, en individuele ontmoetingen met kunstenaars. Elke dag is er één multidisciplinaire activiteit voorzien, daarnaast verlopen de werkbezoeken per kunstdiscipline.

Programma

Het werkbezoek wordt samengesteld door het Czech Arts and Theatre Institute in Praag en de Algemene Vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering (David Maenaut en Andrea Bednorova) in samenwerking met Kunstenpunt. Zowel kunstenaars en gezelschappen/ensembles, programmatoren en curatoren, producenten of managementbureau’s uit alle disciplines kunnen zich kandidaat stellen.

Deze evenementen, organisaties en locaties komen in aanmerking voor een plaatsbezoek (deze lijst kan aangepast worden in samenspraak met de deelnemers):

Brno

Muziek: Jazzfest, Central European Music Agency, Brno Philharmonic, Janáček Brno.

Praag

Multidisciplinair: gemeenschappelijk programma met inleiding op Zzech art scene en parallel sessies per kunstdiscipline, werkbezoek aan DOX en Meet Factory.

Podiumkunsten: Archa, Ponec, La Fabrika, Jatka 78, 4+4 days festival, Tanec Praha, Malá inventura, Cirkopolis, Czech Dance Platform.

Muziek: Czech Philharmonic, FOK, Collegium Marianum, Dvorakova Praha, Prague Spring, Prague Radio Symphony Orchestra, Contempuls, Ostrava Centre for New Music (NODO festival, Ostrava Days), Berg Orchestra.

Beeldende kunst: National Gallery, Centre for Contemporary Art, Rudolfi num Gallery, The Futura Centre for Contemporary Art, Jelení Gallery, Karlin Studios, kunstgaleries en ontmoetingen met kunstenaars.

Deelname en selectie

Kunstenpunt nodigt een groep van twaalf mensen uit de sector uit om deel te nemen aan het programma. Voor individuele kunstenaars, onafhankelijke curatoren en programmatoren, en structureel gesubsidieerde organisaties onder de €300.000 voorziet Kunstenpunt de betaling van het verblijf en een vergoeding van €150 als bijdrage in de reiskosten. Medewerkers van gesubsidieerde organisaties boven de €300.000 betalen hun eigen reis en verblijf. Alle deelnemers krijgen lokaal vervoer en één maaltijd per dag aangeboden.

Het definitief programma wordt gemaakt op basis van het profiel van de deelnemers. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen door ten laatste 18 januari 2019 een mail in het Engels te sturen naar Marijke De Moor met daarbij je naam, je contactgegevens (telefoon, e-mailadres), je cv (waaruit drie jaar actieve betrokkenheid bij het Vlaamse kunstenveld blijkt) en je motivatie omtrent uitwisseling met partners in Praag en Brno. Geef ook aan of je interesse hebt in het programma in Brno. De aanvragen worden beoordeeld door het Arts and Theatre Institute en Kunstenpunt. Resultaten worden bekend gemaakt in die week van 18 januari.

Voorwaarden

Wie zich kandidaat wilt stellen, moet rekening houden met volgende voorwaarden:

  • beschikbaar zijn op 3, 4 en 5 april 2019 (en op 2 april indien de optie Brno werd gekozen); 
  • ten minste drie jaar actief betrokken zijn bij de professionele kunstensector in Vlaanderen/Brussel;
  • een duidelijke motivatie en een toekomstperspectief hebben rond samenwerking met kunstscene in Praag (en Brno indien deze optie werd gekozen);
  • bereid zijn om na afloop een verslag te schrijven over je deelname.