From Brussels with Love: international programmatoren in Brussel naar aanleiding van Kunstenfestivaldesarts

Verwijzend naar ‘The 25th Hour’, het boek van Constantin Virgil Gheorghiu waarin wordt beschreven hoe vanaf een bepaald ogenblik elke ontsnappingspoging futiel is, organiseren Wallonie-Bruxelles Théâtre/Danse en Kunstenpunt met een aantal partners een internationaal bezoekersprogramma dat plaatsvindt tijdens Kunstenfestivaldesarts. Het festival loopt dit jaar van 6 tot en met 28 mei 2016.

Kunstenfestivaldesarts is een festival dat opvalt door haar openheid naar de wereld. Een betere gelegenheid voor onze professionele ontmoetingen hadden we ons niet kunnen wensen. Tijdens het festival kunnen de deelnemers premièrevoorstellingen zien, zich onderdompelen in het werk van nieuwe gezelschappen, nieuwe plekken ontdekken in Brussel – zoals het MIMA dat in maart van dit jaar de deuren opende – en curatoren en programmatoren uit de Arabische wereld ontmoeten – Egypte, Marokko, Tunesië en Algerije.

Deze editie van het bezoekersprogramma laat landsgrenzen voor wat ze zijn en opent de deuren voor Franse, Zwitserse en Arabische gezelschappen en organisaties. Zo willen we samen met Belgische en buitenlandse theaters bijdragen aan de opkomst van nieuwe paradigma’s voor de productie en de verspreiding van creaties en aan internationaliseringsprojecten.

Op donderdag 19 mei zijn er een showcases, work in progress en een bezoek aan het MIMA. Op vrijdag 20 mei zijn er ‘s ochtends in de La Raffinerie open repetities en enkele korte showcases. Daarna zijn we te gast in de Koolmijnenkaai waar de kunstenaars van Action Snénique, fieldworks en Manyone hun werk voorstellen. Op 21 mei vindt een open rondetafelconferentie plaats met een aantal genodigden uit de Arabische regio, waarop geïnteresseerden welkom zijn. In de namiddag sluiten we af met presentaties van en over de kunstenaars verbonden aan Moussem.

Het bezoekersprogramma wordt georganiseerd met Pro Helvetia (CH) en Théâtre de Vanves (FR) als partners, in samenwerking met MIMA – Millenium Iconoclast Museum of Arts, La Raffinerie – Charleroi/Danses, het Nationaal Orkest van België/Orchestre national de Belgique, Moussem, fieldworks, Manyone en Action Scénique met de steun van Brussels Invest & Export en het Agence Wallone à l’Exportation et aux Investissements Etrangers.

MEER INFORMATIE

Sofie Joye