Belgische artiesten in het buitenland: Kunstenpunt brengt concerten in kaart

Have Love, Will Travel: Intergalactic Lovers © Anton Coene

Internationaliseren is cruciaal voor de muzieksector, maar een overzicht van wie waar tourt, ontbrak. Met de cijferstudie ‘Have Love, Will Travel’ brengt Kunstenpunt voor het eerst die internationale aanwezigheid van de Belgische pop & rock in kaart. Europa blijkt veruit de belangrijkste afzetmarkt met Nederland, Frankrijk en Duitsland als top drielanden en Parijs, Amsterdam & Londen als top driesteden.

Om beter zicht te krijgen op de buitenlandse optredens van Belgische artiesten, bracht Kunstenpunt informatie van concertsites en social media (Songkick, Bandsintown, Setlist.fm en Facebook Events) over voornamelijk pop & rockartiesten samen. Dat is nieuw: nooit eerder werden die online gegevens gebundeld in één overzicht. De resultaten zijn opvallend: tussen 2013 en 2017 speelden 1.378 Belgische artiesten maar liefst 24.100 buitenlandse liveconcerten en dj-sets, gemiddeld bijna 5.000 concerten per jaar. De optredens vonden plaats in 3.706 steden in 109 landen buiten België. In 46 van de 109 landen werd in elk van de vijf onderzochte jaren een Belgisch optreden georganiseerd.

Europa is de voornaamste afzetmarkt voor Belgische optredens met 84% van alle onderzochte optredens. Noord- en Centraal-Amerika (vooral de Verenigde Staten en Canada) volgen op de tweede plaats met een aandeel van 11%. De landen met de meeste optredens tussen 2013 en 2017 zijn respectievelijk Nederland, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Azië, Zuid-Amerika, Oceanië en Afrika hebben samen een aandeel van ongeveer 5%. 57% van de concerten vond plaats in onze buurlanden.

Parijs is met voorsprong de stad met de meeste Belgische optredens en artiesten per jaar, gevolgd door Amsterdam, Londen, Berlijn, Utrecht en New York. Opvallend: onder de tien meest bezochte steden bevinden zich vooral Nederlandse steden, zoals Breda, Rotterdam en Eindhoven. In de onderzochte vijf jaar traden 46 artiesten tussen de 100 en 600 keer op in het buitenland. Deze groep van drukst tourende artiesten is verantwoordelijk voor meer dan een derde van alle onderzochte concerten. De top 10 van deze groep wordt aangevoerd door Dimitri Vegas & Like Mike gevolgd door NetskyAbortedLost FrequenciesBalthazarTriggerfingerSelah SueAeroplaneEvil Invaders & Stromae. Hier zijn bands, solo-artiesten en dj’s vertegenwoordigd uit verschillende genres en met verschillende internationale carrièretrajecten. De optredens van deze artiesten zijn doorgaans verspreid over heel wat verschillende landen, met uitschieters als Dimitri Vegas & Like Mike (maar liefst 60 verschillende landen), Lost Frequencies (53) en metalgroep Aborted (39). Toch vinden we ook hier artiesten die heel vaak (meer dan 70% van hun concerten) in hetzelfde land optraden, zoals bijvoorbeeld Arno die in Frankrijk een tweede ‘thuisbasis’ vindt.

Online gegevens over buitenlandse concerten, zoals uitgelicht in deze studie, blijven groeien. Kunstenpunt werkt verder aan het samenbrengen en verwerken van deze enorme hoeveelheid data om nog meer mogelijkheden voor onderzoek en promotie te creëren. Zo raadpleeg je binnenkort een nieuwe online concerttool met buitenlandse optredens van Belgische artiesten.

Lees hier het volledige rapport.

Over de studie

‘Have Love, Will Travel’ is een onderzoek van Kunstenpunt in het kader van een breder traject rond de internationalisering van de kunsten- en muzieksector, ‘(Re)framing the International’. Eerder publiceerde Kunstenpunt cijfers over de internationale aanwezigheid van theater en dans uit Vlaanderen en Brussel en over de internationaliserende beeldende kunstmarkt. De cijfers van dit muziekonderzoek werden voorgesteld tijdens de Muzikale Terzake in AB.

“Vandaag circuleert op concertsites en sociale media een massa concertgegevens. Deze  samenbrengen en combineren met de kennis in huis en in de muzieksector, levert een ongeziene schat aan informatie op over en voor de sector.”

Onderzoeker Simon Leenknegt over de methode

“Er was nauwelijks overkoepelende, cijfermatige informatie over de internationale aanwezigheid van onze artiesten op buitenlandse podia. Dit is de eerste omvattende cijferstudie over internationale liveconcerten en dj-sets van Belgische artiesten. We willen met deze kennis aan de slag gaan met de muzieksector om verder kansen en drempels  voor internationalisering te verkennen.”

Kunstenpuntdirecteur Felix De Clerck

Meer informatie

Have Love, Will Travel

Contact

Vragen over het onderzoek: Simon Leenknegt

Je leest: Belgische artiesten in het buitenland: Kunstenpunt brengt concerten in kaart