Word curator van Contour Biennale 10

Oproep
kunstencentrum nona

Ritu Sarin & Tenzing Sonam, Drapchi Elegy (2017), installation view during Contour Biennale 8 (c) Livinia Wouters

Wat?

Contour Biennale is een biënnale voor hedendaagse kunst in Mechelen (België). Het is de langstlopende kunstbiënnale in België, ingebed in een professioneel internationaal netwerk.

Contour ging van start in 2003 als een internationaal platform met een focus op videokunst en time-based media. Contour Biennale groeide in 9 edities uit tot een toonaangevend en veelvuldig geprezen kunstparcours dat steeds van vorm wijzigt en zowel de internationale bezoeker als de plaatselijke bewoner aanspreekt. Stevig verankerd in het lokale weefsel, presenteert de biënnale kunst die zich verhoudt tot een wereld in verandering. De curatoren van de meest recente edities waren Jacob Fabricius (2013), Nicola Setari (2015), Natasha Ginwala (2017) en Nataša Petrešin-Bachelez (2019).

Contour Biennale wordt georganiseerd door kunstencentrum nona, een multidisciplinair kunstenhuis dat podiumkunsten, beeldende kunsten en muziek produceert en presenteert. Een compact team van vaste medewerkers realiseert, in nauwe samenwerking met de curator, de 10de Contour Biennale en ondersteunt de curator bij de stedelijke inbedding en in de relaties met (inter)nationale partnerorganisaties. Contour Biennale 10 wordt een langlopende expositie in Mechelen tijdens de herfst van 2023.

De artistieke kwaliteit van de getoonde werken staat voorop. Scherpe inhoudelijke keuzes willen we verzoenen met een zo breed en divers mogelijk publieksbereik. Inclusiviteit, fair practice en ecologisch bewustzijn zijn waarden die kunstencentrum nona vooropstelt. Contour Biennale 10 dient bijgevolg gedurende het gehele traject dezelfde duurzame ontwikkelingsdoelen na te streven.

De curator bepaalt het concept, de inhoud en de vorm van Contour Biennale 10. De curator heeft affiniteit met moving image en zoekt – naast het cureren van de biënnale zelf – naar aansluiting met de programmering van podiumkunsten en muziek in kunstencentrum nona.De opdracht reikt van juni 2021 tot december 2023.

Voor wie?

De curator:

 • beschikt over een uitgebreid netwerk in, kennis van en een kritische blik op het internationale landschap van de beeldende kunst;
 • heeft de vaardigheid om sterke curatoriale posities in te nemen en deze duidelijk te communiceren;
 • maakt voldoende tijd om de biënnale te presenteren en te vertegenwoordigen;
 • beschikt over de nodige managementvaardigheden om medewerkers aan te sturen en heeft ervaring in projectmanagement;
 • kan werken binnen een vooraf omschreven financieel kader en wil zelf naar bijkomende fondsen zoeken;
 • ontwikkelt een publiek programma, met zowel een verbredende als een verdiepende dimensie;
 • houdt rekening met de context van de middelgrote centrumstad waarin de
 • tentoonstelling plaatsvindt.

Hoe deelnemen?

Stel je kandidatuur via contour(at)nona.be. Je kandidatuur bestaat uit:

 • een motivatiebrief (max. 1 A4-pagina)
 • een projectvoorstel inclusief enkele namen van kunstenaars wier werk je wil presenteren (max. 2 A4-pagina’s)
 • een cv met een samenvatting van je professionele ervaring als curator (max. 1 A4-pagina)

De deadline voor het indienen van je kandidatuur is 28 februari 2021. Voor vragen over deze
call kan je mailen naar contour(at)nona.be.