Volg een workshop over dans als immaterieel erfgoed

Opleiding
Cemper

nieuwe modellen voor het faciliteren van participatieve dansevenementen

Met het Creative Europe project​‘Dance as ICH gaan we op zoek hoe dans als immaterieel erfgoed kan worden gefaciliteerd en wat de relatie is tussen dansgemeenschappen, musea, erfgoedinstellingen en het publiek. 

CEMPER organiseert hiervoor de eerste reeks van workshops in Mechelen van maandag 30 januari 2023 tot en met woensdag 1 februari 2023.

De workshops zijn toegankelijk voor iedereen met een interesse in dans, immaterieel erfgoed en/​of musea. De voertaal van de workshops is Engels.

Inschrijven voor een of meerdere workshops kan via deze link.

Deelnameprijs

 • 20 euro voor één workshopdag;
 • 50 euro voor drie workshopdagen; 
 • gratis Boombal Intiem.

De keynote op dinsdag 31 januari kan ook gratis online gevolgd worden. 

Dag 1: maandag 30 januari 2023

De eerste dag start met een introductie van de kernconcepten uit de UNESCO conventie van 2003 door sprekers Marc Jacobs (Universiteit van Antwerpen) en Jorijn Neyrinck (Werkplaats Immaterieel Erfgoed). Nadien gaat Egil Bakka (Universiteit van Noorwegen) in op dans als immaterieel erfgoed. Na een lunchpauze volgt er een voorstelling van verschillende organisaties die dans in Vlaanderen ondersteunen, waaronder CEMPER vzw, Danspunt, Boombal, het Instituut Vlaamse Volkskunst en Muziekpublique.

Programma

 • 09u30 — 10u00 ontvangst en verwelkoming
 • 10u00 — 12u40 voormiddagsessie: Introductie tot immaterieel erfgoed
 • 13u40 — 16u30 namiddagsessie: Hoe wordt dans (als immaterieel erfgoed of anders) ondersteund in België?

Locatie: zaal Mandela, Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen.

Dag 2: dinsdag 31 januari 2023

Op dag twee gaan we dieper in op de relatie tussen musea en erfgoedgemeenschappen. Zo stellen verschillende projectpartners inspirerende voorbeelden voor over samenwerking tussen musea en dansgemeenschappen. In een panelgesprek — met o.a. Theo Smet van VVKB en Canteclaer, Koen Dhondt van Frisse Folk en de Bulgaarse Horo dansgroep — laten we de erfgoedgemeenschappen zelf aan het woord: ze reflecteren over de kansen en uitdagen die komen kijken als hun praktijk in een museale context beleefd zou worden. De workshop sluit af met keynotespreker Kurt Grötsch, directeur van het Flamencomuseum in Sevilla; een toonaangevend voorbeeld van hoe musea een rol kunnen spelen in het borgen van immaterieel erfgoed. Op het einde van deze tweede dag ontvangen we jullie graag bij CEMPER voor een receptie met tapasbuffet. 

Programma

 • 09u30 — 10u00 ontvangst en verwelkoming
 • 10u00 — 12u30 voormiddagsessie: Inspirerende voorbeelden van musea en dans/​immaterieel erfgoed
 • 13u30 — 16u30 namiddagsessie: Panelgesprek met erfgoedgemeenschappen en keynote webinar (keynote ook online te volgen)
 • 17u30 — 18u30 receptie met tapasbuffet

Locatie workshops: zaal Mandela, Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen.

Locatie receptie: CEMPER, Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen. 

Dag 3: woensdag 1 februari 2023

Op de laatste dag van de workshops komt Kia Tsakiridis (Werkplaats Immaterieel Erfgoed) spreken over het ​‘Intangible Cultural Heritage & Museums Project’ van 2017 – 2020. Het project en de methodologische toolkit die uit dit Creative Europe project kwamen, bieden interessante inzichten voor het huidige project over dans als immaterieel erfgoed. Na de lunchpauze zetten we deze theorie om in praktijk. Via oefeningen aan de hand van de toolbox komen we tot een eerste brainstorm over dans als cultureel erfgoed in musea. De workshopreeks wordt afgesloten met een Boombal in intieme sfeer met dansinitiatie en livemuziek. De programmatie van het Boombal zal later meegedeeld worden. 

Programma

 • 09u30 — 10u00 ontvangst en verwelkoming
 • 10u00 — 12u30 voormiddagsessie: ICH and Museums Project
 • 13u30 — 16u30 namiddagsessie: werken met de IMP Toolbox
 • 19u30 — 23u30 Boombal Intiem

Locatie workshops: CCM – Kerk, Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Locatie Boombal: De Loods, Douaneplein, 2800 Mechelen

Inschrijven

Schrijf je in voor een of meerdere workshops van ‘Dans als immaterieel erfgoed’

Meer informatie

cemper.be