Volg een tweejarig begeleidingsprogramma voor beginnende artiesten

Call
De Ateliers

De Ateliers is een kunstenaarsinstituut dat zich richt op kunstenaars aan het begin van hun professionele praktijk. Het biedt een tweejarig begeleidingsprogramma dat is afgestemd op de behoeften van zeer gemotiveerde kunstenaars die hun artistieke basis willen versterken, hun ideeën willen ontwikkelen en hun praktijk willen verdiepen in een geconcentreerde, kritische omgeving te midden van collega-kunstenaars van over de hele wereld.

De kern van het programma wordt gevormd door de wekelijkse individuele ateliergesprekken, met een internationaal team van vaste begeleiders en gastbegeleiders. De Ateliers tracht deelnemers een ​​beter begrip van de eigen artistieke positie, ideeën en processen te laten ontwikkelen, door middel van intensieve uitwisseling met een veelvoud aan artistieke perspectieven en kritische feedback.

Het individuele en intensieve karakter van het programma van De Ateliers, met wekelijkse een-op-een atelierbezoeken door begeleiders op dinsdagen, vereist een ​​zeer gemotiveerde en betrokken houding. Voor kunstenaars die actief op zoek zijn naar regelmatige kritische feedback en die open staan voor een breed scala aan artistieke perspectieven en meningen, kan de tijd en ruimte die De Ateliers biedt een levensveranderende ervaring opleveren.

De Ateliers is een kleinschalige instelling, met twintig ruime studio’s gehuisvest in een monumentaal gebouw in het centrum van Amsterdam. Het biedt toegang tot werkplaatsvoorzieningen, een bibliotheek, publieksprogramma’s en verbindingen met relevante kunst- en kennisinstellingen in Amsterdam en daarbuiten. Om hun verblijf in Amsterdam te vergemakkelijken en te ondersteunen, krijgen deelnemers van De Ateliers toegang tot huisvesting en stipendia ter tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud.

Hoewel er geen leeftijdsgrens is voor aanvragen, is onze ervaring dat de meeste aanvragers jonger zijn dan 28 jaar. Beheersing van het Engels is vereist. Een voltooide kunstopleiding is niet vereist. Alle aanvragen worden beoordeeld door het begeleidersteam van De Ateliers, en beoordeeld aan de hand van criteria als ontwikkelingspotentieel, artistieke urgentie en interesse in de visuele / materiële / formele mogelijkheden van de kunstpraktijk in een ateliercontext.

De deadline om je aan te melden voor het werkjaar 2024-2026 (begint op 1 september 2024) is donderdag 1 februari 2024, 11:59pm CET. De selectieprocedure duurt ongeveer vier maanden. Aanmelders worden per e-mail geïnformeerd over de status van hun aanmelding.

Aanmelden is alleen mogelijk via ons aanmeldingsformulier. Meer informatie over de aanmeldingsprocedure vind je hier.

Meer informatie

de-ateliers.nl