Volg een nieuw residentie traject bij B32 in Maastricht

Residentie
B32

B32 is een onafhankelijk initiatief voor en door kunstenaars dat ruimte biedt aan experimentele kunst- en cultuuruitingen. Zij werd opgericht in 2002 en is momenteel gevestigd in het voormalige buurtcentrum in de wijk ‘De Ravelijn’ in Maastricht. Deze wijk staat voornamelijk bekend als een voormalige woonschool, maar de naam verwijst ook naar een specifiek deel van de verdedigingswerken die zich in dat gebied bevonden.  Dit jaar lanceert B32 een nieuw artist-in-residence traject, waarbij de resident wordt uitgenodigd om gebruik te maken van de locatie van B32 als werk- en presentatieruimte. Deze presentatie kan verschillende vormen aannemen, van verschillende duur en met verschillende graden van openbaarheid (lezing, screening, performance, open atelier, diner, publicatie, atelierbezoek, workshop, en meer).

Deze oproep is gericht aan kunstenaars wiens werk kan profiteren van de interactie met de specifieke (sociale, historische, geografische of fysieke) context van B32, en die geïnteresseerd zijn in het openstellen van hun werkproces voor de artistieke gemeenschap van Maastricht, onze buren en bezoekers.Terwijl we de positie van B32 in De Ravelijn, Maastricht en de regio verder onderzoeken, kijken we ernaar uit om iemand te verwelkomen die geïnteresseerd is om met ons mee te denken vanuit hun eigen praktijk. We zijn met name op zoek naar praktijken die enkele van de volgende kwaliteiten belichamen: onderzoeksgedreven, interventionistisch, participatief, collaboratief, site-specifiek, contextgevoelig… de lijst is niet volledig. De residentieperiode begint in augustus en eindigt in september (specifieke data worden samen met de resident bepaald).  

De residentie omvat:

 • Een werkperiode van maximaal 6 weken, waarin de resident het ritme van hun verblijf in overleg met de organisatoren kan plannen (de minimale periode is 10 dagen).
 • Toegang tot een ruimte van 8 bij 15 meter, gelegen in een ateliergebouw. Foto’s van de ruimte en de plattegrond zijn hier te vinden.
 • Een kans om ideeën uit te wisselen en in dialoog te treden met de gemeenschap van B32, de bredere lokale artistieke gemeenschap, en uitgenodigde gasten.
 • Een mogelijkheid om verschillende presentatievormen uit te proberen.
 • Productie- en communicatiesteun van het B32-team.
 • Een kunstenaarsvergoeding van 1000 EUR en een projectbudget van maximaal 1000 EUR (het projectbudget dekt alle kosten met betrekking tot productie, programmering, transport, enz. – alle bedragen zijn inclusief btw).
 • Optionele accommodatie in een privékamer van een gedeeld appartement van B32-teamleden, op 10 minuten lopen van de ruimte (meer informatie op aanvraag).  

Aanmelding

 • Je cv en portfolio.
 • Je motivatie en een kort projectplan (beperk je tekst tot 1-2 pagina’s). Tijdens het schrijven kun je de volgende vragen in gedachten houden:
 • Welk gebied van je praktijk/onderzoek wil je (verder) ontwikkelen tijdens je verblijf in Maastricht? Hoe kan de specifieke context van B32 en het residentievorm die wij aanbieden dit ondersteunen?
 • Als je ideeën hebt over de presentatie of andere activiteiten die je tijdens je verblijf zou willen organiseren, voeg deze dan gerust al toe.

Je hoeft geen budget in te dienen – dit kan in een later stadium in overleg met de organisatoren worden ontwikkeld. Het is echter wel belangrijk om de hoogte van het projectbudget (1000 EUR incl. btw) in gedachten te houden en ervoor te zorgen dat je plannen financieel haalbaar zijn.Stuur je applicatie naar b32artspace@gmail.com (in PDF-formaat). De inzendingsdeadline is tot en met 30 juni.  

B32 wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en de gemeente Maastricht.

Meer informatie en inschrijven kan hier