Stuur nu je voorstel in voor het winterlicht festival 2024

Festival
Winterlicht

Op 12, 13 en 14 december 2024 vindt het Lichtkunstfestival Winterlicht plaats in het Julianapark in Schiedam. Dit driedaagse, gratis toegankelijke lichtkunstfestival toont het werk van tien tot twintig kunstenaars van allerlei leeftijden en ervaring.

Het thema van dit jaar is Rituelen. Rituelen bieden houvast in deze wereld en zijn verbindend tussen mensen. Je kunt denken aan culturele of religieuze activiteiten, maar ook aan dagelijkse handelingen die het leven kenmerken.

Winterlicht nodigt kunstenaars nu uit om een voorstel rond dit thema in te zenden voor autonome lichtkunstwerken of -objecten, installaties, video en fotowerken. Ook een bestaand werk of performance rondom het thema Rituelen en licht is mogelijk. 

HOE ZEND JE IN?

Mail je voorstel met een beknopte beschrijving inclusief beeldimpressie en je portfolio naar info@winterlicht.nl. Vermeld ook een inschatting van je kosten en de technische specificaties (o.a. stroomverbruik) van je werk. Grote bestanden kunnen via wetransfer.com worden gedeeld. Zie verdere specificaties hieronder.

Deadline: 9 juni 2024

Maximaal twintig voorstellen worden geselecteerd. Het budget wordt in overleg vastgesteld, afhankelijk van het voorstel. Voor vergoeding volgt Winterlicht de richtlijn kunstenaarshonoraria.

LOCATIE

Het Julianapark is een openbaar, vrij toegankelijk stadspark. Onderdeel van het festival is ook een artiestenprogrammering met muziek, performances en (dicht)kunst. Aanwezigheid tijdens een of meerdere festivalavonden wordt bijzonder gewaardeerd.

TIJDSPLANNING

  • zondag 9 juni: sluiting open call
  • eind juli: bekendmaking selectie. Voor aanvullende fondsaanvragen zullen we eventueel extra documentatie van je werk en cv’s opvragen 
  • september: locatiebezoek met alle geselecteerde kunstenaars
  • woensdag 11 december vanaf 09:00 uur t/m donderdag 12 december 16:00 uur: opbouw werken en technische doorloop
  • 12, 13 en 14 december van 17:00 – 22:00 uur: festival
  • zaterdag 14 december 22:00 uur t/m zondag 15 december 17:00 uur: afbouw

VERGOEDING

Er wordt afhankelijk van de aard van het werk (bestaand, leenvergoeding, nieuw werk) en de materiaalkosten vooraf een vergoeding afgesproken, waarbinnen je zelf de materiaalkosten dekt. Er kunnen in principe geen extra kosten gedeclareerd worden. 

SPECIFICATIES

Je werk komt in een setting waar kou, regen en vorst te verwachten zijn. Daar moet je werk dus tegen kunnen. Houd ook rekening met de aanwezigheid van kinderen, honden en veel publiek. Buiten de openingstijden is nachtbewaking aanwezig. 

WAT STUUR JE MEE? 

  • beschrijving van je voorstel of bestaand werk (max 1 a4)
  • beeldimpressie van het werk in de buitenruimte
  • korte inschatting van de kosten (o.a. transport, materiaal, tijd)
  • een portfolio, cv of impressie van eerder werk

Meer informatie en inschrijven