Open call:Designer in Residence

Residentie
Design Museum Den Bosch

Design Museum Den Bosch zoekt een Designer in Residence voor een periode van anderhalf jaar. Je onderzoekt de kansen, mogelijkheden en valkuilen van interactieve digitale presentatiemogelijkheden in de fysieke ruimte van het museum. Aan de hand van drie verschillende testcases kom je erachter welke vormen van AR en VR aanslaan bij ons museumpubliek, welke verhalen uit tentoonstellingen en de collectie zich lenen voor de inzet van digitale presentatiemogelijkheden en op welke manier onze conservatoren AR en VR kunnen inzetten in hun projecten.

Over de werkperiode

Dit project van 18 maanden wordt opgedeeld in 4 werkperiodes die allen uitgevoerd zullen worden door dezelfde Designer in Residence. De eerste drie periodes staan in het kader van de testcases: voor iedere testcase staat vijf maanden. De inhoud en vorm van de testcases is vrij in te vullen, maar er zijn wel kaders opgesteld voor ieder project. Zo zal de eerste testcase gaan over het ontsluiten van de collectie in de hal van het museum, testcase twee gaat over een digitale toevoeging aan een tentoonstelling en testcase drie speelt zich af buiten de muren van het museum. De laatste twee maanden van het programma zijn gereserveerd voor reflectie en kennisdeling, binnen én buiten het museum. Het complete projectplan is hier te lezen.

Het belang van publieksonderzoek

Een belangrijk onderdeel van dit project is het publieksonderzoek. Het museum wil middels de testcases antwoord krijgen op praktische vragen als: zijn bezoekers bereid een app te instaleren, willen ze hiervoor hun persoonlijke telefoon gebruiken of lenen ze liever een tablet? En wat hebben bezoekers nodig aan begeleiding om de digitale presentatiemogelijkheden in de fysieke ruimte goed te kunnen gebruiken en begrijpen? Publieksgerichtheid en onderzoeksvaardigheden zijn dan ook onmisbaar voor een succesvolle Designer in Residence.

De ideale Designer in Residence beschikt over de volgende eigenschappen

  • Je beschikt over een combinatie van ontwerpvaardigheden en technische kennis.
  • Je hebt affiniteit met Design Thinking.
  • Je bent vaardig met programma’s zoals Lens Studio, Spark AR en/of Fuvoria, grafische software (Adobe) en/of 3D software zoals Blender, Autodesk of Rhinoceros.
  • Je hebt de onderzoeksvaardigheden die nodig zijn om de publiekservaringen met de testcases te kunnen ophalen en interpreteren.
  • Je hebt oog voor het verhaal van het museum.
  • Je bent publieksgericht en sociaal.
  • Je beheerst de Nederlandse taal.
  • Je hebt aantoonbare ervaring met het ontwerpen van digitale presentatiemogelijkheden in de fysieke ruimte, bij voorkeur binnen een culturele context.

Vergoeding en budget

Dit project kan uitgevoerd worden door een individu, een duo of een collectief. We vinden het wel heel belangrijk dat het gehele project door dezelfde persoon of personen wordt gedaan. Er is een vergoeding van maximaal € 75 per uur voor 16 uur per week op ZZP-basis beschikbaar en een materiaal- en uitvoeringsbudget van € 45.000 (oftewel €15.000 per testcase).

Aanmelden

Stuur voor 8 april je motivatiebrief, cv en portfolio van maximaal 8 pagina’s naar Lydia van der Made, medewerker online communicatie en Derde Verdieping, via lvandermade@designmuseum.nl. Voor verdere vragen over de inhoud van dit Designer in Residence programma of de procedure kan je contact opnemen met Lydia van der Made via 06-82 04 16 83 of lvandermade@designmuseum.nlOnderdeel van de selectieprocedure is een gesprek met de selectiecommissie.

Meer informatie vind je hier