Open Call: volg een masterclass fotografie met Ruth van Beek

Oproep
mentormentor

Tijdens een intensieve vijfdaagse masterclass word je uitgedaagd om je competenties te versterken en je eigenheid als fotograaf te vergroten. Het kan de start zijn van een nieuw project of de verderzetting van een onvoltooide reeks die vertrekt vanuit je archief. We onderzoeken verschillende verhaallijnen, perspectieven en mogelijkheden om jouw persoonlijk verhaal te vertellen op een manier dat het ook anderen aanspreekt of raakt. We graven naar je motivatie, stimuleren experiment, wakkeren je energie aan en delen persoonlijke ervaringen om je in dit proces te begeleiden. Afsluiten doen we met een open atelier.

MSTRCLSS 09 – RUTH VAN BEEK – OPEN CALL

Ruth van Beek (1977, Zaandam NL) spreekt ons collectief geheugen aan door een archief van oud formeel beeldmateriaal tegenover eigen creaties te plaatsen. Het vertrouwde tegenover het abstracte, het dode tegenover het levende. De verzameling krijgt zijn ware betekenis wanneer ze in boekvorm verschijnt. Het is daar, in de spanning tussen wat verborgen wordt en repetitief getoond, dat je als kijker met het werk resoneert en tot ontroering wordt gebracht.

Haar werk is internationaal tentoongesteld in o.a. Italië, Tokyo, San Francisco en Arles en verscheen in gerenommeerde tijdschriften. Ze publiceerde talloze kunstenaarsboeken, waaronder ‘The Oldest Thing’ (uitgever, 2024), ‘Eldorado’ (Van Zoetendaal Uitgevers, 2020) ‘How To Do The Flowers’ (APE & Dashwood Books, 2018) en ‘The Arrangement’ (RVB Books, 2013). Ruth van Beek wordt vertegenwoordigd door The Ravestijn Gallery in Amsterdam.

PROGRAMMA

Op de eerste dag van de masterclass stel je jezelf en je werk kort voor aan Ruth van Beek en de groep. De volgende dagen ga je aan de slag met de feedback die je hebt gekregen. Je kan aan je eigen ateliertafel werken en de wanden gebruiken voor experiment. Doorheen de week wordt er stilgestaan bij thema’s die leven in de groep en is er ruimte voor discussie, reflectie, twijfel en het delen van ervaringen. In één op één gesprekken met Ruth ga je dieper in op jouw persoonlijke vraagstukken. Zo kan je je vijf dagen lang verdiepen in je werk en zowel inhoudelijk als visueel onderzoeken hoe jouw werk zich verder kan ontwikkelen. De masterclass sluit af met een informeel open ateliermoment.

VOOR WIE

De masterclass richt zich tot fotografen of studenten:

 • die autonoom kunnen werken en ervaring hebben met het medium fotografie
 • die met een brede blik naar hun eigen werk willen kijken en dat van anderen
 • die willen experimenteren met hun archief of verder werken aan een onvoltooide reeks.

PRAKTISCH

 • ma 26 – vr 30 augustus 2024
 • Er worden maximaal 9 deelnemers geselecteerd
 • We komen dagelijks samen van 9u30 tot 17u30 in BLANCO, Coupure Rechts 308, 9000 Gent
 • De voertaal is Engels (en Nederlands)

PRIJS

€ 800
€ 725 – voor zelfstandigen en bijberoepers
€ 450 – mentormentor beurs
Betalen in schijven is mogelijk.
Maaltijden, reiskosten, overnachtingen, materiaalkosten en andere kosten ter plaatse zijn niet inbegrepen.

MENTORMENTOR BEURS
Eén (recent afgestudeerde) student die geselecteerd wordt uit de inzendingen kan deelnemen aan €450. De beurs is bedoeld voor hogeschoolstudenten (fotografie) die in het schooljaar 2023-2024 een masteropleiding volgen of laatstejaars in de bacheloropleiding, en voor afgestudeerden in 2022 of 2023. Studenten in het volwassenenonderwijs en werkstudenten komen niet in aanmerking. Volg de reguliere aanmeldingsprocedure, vink aan dat je in aanmerking komt voor de beurs en bezorg de nodige bewijsstukken.

AANMELDEN

Meer informatie vind je hier

 • Vul het aanmeldingsformulier in, uiterlijk op 20 juni 2024
 • Na verzending ontvang je een mail ter bevestiging van je kandidatuur
 • Neem contact op via info@mentormentor.be indien je binnen de 24u geen bevestigingsmail ontvangen hebt.
 • Uit de inzendingen worden maximaal 9 deelnemers geselecteerd.
 • Ten laatste op 30 juni 2023 ontvang je bericht of je erbij bent.

Vraag meer informatie of een voorbereidend gesprek via anjahellebaut@mentormentor.be of 0478 949 330.