Onderzoeks en -samenwerlingsresidenties binnen een psychiatrische context

Residentie
Kunsthuis Yellow Art, KAOS

Vanaf dit jaar organiseren KAOS en kunsthuis Yellow Art samen jaarlijks twee residenties voor individuele kunstenaars binnen een psychiatrische context. Het gaat over één onderzoeksresidentie en één samenwerkingsresidentie. De uitgenodigde kunstenaars kunnen beschikken over een persoonlijk werkatelier in het Jan Hoethuis. Daarnaast staat het atelier van kunsthuis Yellow Art drie dagen in de week open voor gebruik en ontmoeting en zijn er andere voorzieningen op het domein zoals het ontmoetingscentrum ’t Vooruitzicht.  Let op: Er is geen mogelijkheid om te overnachten.

Kunsthuis Yellow Art is een artistieke atelierwerking voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het is een veilige plek voor ontmoeting en verbeelding. Wekelijks werken er een dertigtal deelnemers aan een eigen artistiek oeuvre. Daarnaast worden er artistieke kruisbestuivingen georganiseerd met collega-kunstenaars.

We bieden in 2024 gelijktijdig één onderzoeksresidentie en één samenwerkingsresidentie aan. 

De onderzoeksresidentie is bedoeld voor kunstenaars die in de specifieke context van een psychiatrisch zorgcentrum een eigen onderzoek willen voeren. Je verdiept je in thema’s die zich hier manifesteren en vertaalt deze in een artistiek project. Je deelt tijdens je verblijf je onderzoek aan kunsthuis Yellow Art en haar deelnemers. De focus ligt hier op de ontwikkeling en het verdiepen van de eigen artistieke praktijk. 

Tijdens een samenwerkingsresidentie ga je actief samenwerken met kunsthuis Yellow Art en haar deelnemers. Er ontstaat een intensieve wisselwerking waarbij twee of meerdere praktijken elkaar inspireren. Je gaat op zoek naar raakvlakken binnen het kunsthuis en tracht in co-creatie nieuw werk te ontwikkelen. De focus ligt hier op het participatieve en het verbreden van de artistieke praktijk.

Voor wie?

De residentie staat open voor individuele beeldend kunstenaars die zelf al dan niet een psychische kwetsbaarheid hebben. We vragen kandidaten om te motiveren waarom zij een onderzoeksresidentie of een samenwerkingsresidentie in deze context belangrijk vinden en wat de link is met hun eigen werk. Daarnaast vragen we een planning op te stellen voor de voorziene periode (september-november 2024). Die wordt na de selectie in samenspraak vastgelegd. De selectie van artistieke voorstellen gebeurt door de artistieke teams van KAOS en kunsthuis Yellow Art.

Voorwaarden

Er wordt een verloning voorzien. Daarnaast is er een projectbudget voorzien en worden vervoersonkosten terugbetaald. Tweewekelijks is er een terugkoppeling met het artistieke team van KAOS en kunsthuis Yellow Art. 

Locatie

Jan Hoethuis, Pas 204, 2440 Geel

Kunsthuis Yellow Art, Dr. Sanodreef 1, 2440 Geel

Aanmeldingsformulier

HIER