Maak van de Abattoirs een open ontmoetingsplek voor de kunsten

Opleiding
Cultureghem

Cultureghem gelooft in de magie, de verwondering en de verbindende kracht van de kunsten. Daarom willen ze de komende jaren van het cultureel braakliggend terrein van de Slachthuizen een open ontmoetingsplek maken voor iedereen, ook voor artiesten!

Wat?

Cultureghem lanceert OMTA – de Abattoirs als Open Meeting Space for Temporary Arts:

Er is nood aan plekken in de stad waar we kunnen genieten van kunst op een inclusieve en laagdrempelige manier. De pandemie heeft dit nogmaals bewezen: net op het moment dat alle kunsthuizen noodgedwongen hun deuren moesten sluiten, was de nood aan verbinding, verbeelding en ontmoeting nog nooit zo hoog.

Met OMTA formaliseren wij onze wil om onze site om te toveren tot een open ontmoetingsplek voor de (tijdelijke) kunsten: een plek waar de toevallige passant van de markt geraakt en bevraagd kan worden door de kracht van de kunsten.

Hierbij willen we vooral trouw blijven aan onze rol in de stad: Brussel heeft een uitzonderlijk groot, divers en kwalitatief cultureel aanbod. Cultureghem wenst geen extra open lucht cultuurhuis te worden. Wij willen vooral inzetten op waar wij meesters in zijn: verbinding, laagdrempeligheid en participatie.

Op onze unieke site komen ongezien veel maatschappelijke kwesties samen: van economische belangen, tot (kans)armoede, honger, migratie-kwesties, onderwijskwesties, enz. De meest onwaarschijnlijke mensen kruisen elkaar dagelijks op deze plek in de stad: buurtbewoners, marktkramers, marktbezoekers, slachters, autohandelaars, experts in circulaire economie, ketjes, mensen met of zonder beperking, enz.

Dit -uiterst gemengd- publiek actief betrekken, dát is onze rol. Kunstenaars uitnodigen, omkaderen, financieel & productioneel ondersteunen voor het creëren van projecten die de wereld en de stad in vraag stellen, dát is de rol van onze kunsthuizen, cultuur- en gemeenschapscentra.

Voor wie?

Cultureghem is op zoek naar partnerschappen om een situatie van wederzijds voordeel te creëren – door ruimte en knowhow te delen:

Cultureghem biedt:

  • een gigantische ruimte van 10.000m2 in open lucht onder de grootste (historische) overdekte markt van de stad,
  • een plek met een ongezien divers publiek, waar wij al jarenlang actief mee samenwerken en een vertrouwensband mee hebben opgebouwd;
  • een van de meest relevante plekken in de stad om aan de slag te gaan: te midden de aankomstwijk Kuregem; op de bijzonder boeiende kruising van de Ropsy Chaudronstraat & de Heyvaertstraat; langs het kanaal; te midden een wijk in volle transitie.

Cultureghem zoekt:

  • culturele partners die artistiek willen investeren in onze site,
  • en niet bang zijn om de confrontatie aan te gaan met de realiteit van deze plek!

Wij gaan op zoek naar artiesten die oprecht geïnteresseerd zijn in deze specifieke site, actief in dialoog wensen te gaan met haar gebruikers én niet bang zijn om hun werk er volledig deel van te laten uitmaken: werken en voorstellingen zullen niet worden afgeschermd of beschermd – maar zullen opgaan in de wonderbaarlijke wereld van Abattoir. Cultureghem wil een open plek zijn voor iedereen en dus zal de site op geen enkele manier worden geprivatiseerd (bijv. door ticketverkoop).

In de zomer van 2021 willen wij alvast tonen wat onze fantastische site te bieden heeft op vlak van de kunsten: we toveren de overdekte markt tijdelijk om tot een concertzaal, een openluchtcinema, een seminariezaal of een exporuimte. We testen de eerste partnerschappen uit en leggen de eerste steen van OMTA.

We zijn het zomerprogramma momenteel volop aan het samenstellen en werken daarvoor onder andere samen met: Abdoulay Gueye Badji, BOZAR, Brukselbinnenstebuiten, collectief Ne Mosquito Pas, Lasso, Micha Goldberg, Nabil Barssa, Orfeo Art, Pierre de Lune, Thomas Linthoudt, Wild Goose Chase Records, … Hierbij zoeken we naar manieren om culturele activiteiten te verbinden met onze bestaande activiteiten en zetten we ons fantastisch dreamteam, onze enthousiaste groep vrijwilligers, centraal.

Interesse?

Contacteer Anne Watthee
anne@cultureghem.be
0495/49.89.54