Maak jij voorstellingen voor een jong publiek? Werk samen met een maker of gezelschap uit Zuid-Afrika

Oproep
ASSITEJ South Africa / ASSITEJ Belgium

Ben je geïnteresseerd in interculturele samenwerking en werk je voor een jong publiek? ASSITEJ Zuid-Afrika en ASSITEJ België bundelen de krachten om internationale samenwerking en onderzoek voor jou te vergemakkelijken.

Letsema! Collaborate! brengt kunstenaars uit België en Zuid-Afrika samen rond enkele vragen die de coronacrisis opwerpt: hoe kan je in dialoog gaan met je publiek op een moment waarop het publiek niet (normaal) naar het theater kan? Wat betekent dan “theatraliteit”? Welke componenten zijn nodig (of moeten uitgevonden worden) om een publiek een theatrale ervaring te brengen, als sommige of alle van de gebruikelijke theaterelementen niet mogelijk zijn. En hoe werk je internationaal samen wanneer reizen om tal van redenen moeilijk of zelfs onmogelijk is?

Wat?

Dit project brengt Zuid-Afrikaanse en Belgische kunstenaars met vernieuwende ideeën samen. De deelnemers ontdekken elkaars realiteit en onderzoeken nieuwe vormen van theater voor jong publiek.

De aanvraagprocedure verloopt in drie ronden.

Tijdslijn

 • 3 september: Netwerkeventherbekijk hier.
 • 8 september DEADLINE EXTENDED: 13 september 13:00 uiterste datum inschrijving, ronde 1
 • September-oktober: Deelname aan Cradle ReWired gesprekken (max. 30 deelnemers)
 • 15 november: selectie van 12 kunstenaars in ronde 2;
 • november – januari: Onderzoeks- en ontwikkelingsfase
 • 15 januari: Uiterste inschrijfdatum voor ronde 3;
 • 4 februari: Bekendmaking van geselecteerde productie(s) (1 à 2 producties)
 • Februari – juli: Productiefase
 • Augustus: Presentatie bij Cradle of Creativity 2022

Ronde 1: Netwerk- en leerproces

Netwerkevenement: 3 september 2021 van 15 – 17 uur — herbekijk hier
Deadline voor deelname werd verlengd, van 8 naar maandag 13 september 2021 om 13:00 CET.

Maximaal 30 deelnemers (15 uit elk land) krijgen de kans deel te nemen aan verschillende evenementen tijdens het virtuele programma van ASSITEJ SA Cradle ReWired 2021 (september – oktober) om elkaars publiek en artistieke realiteiten te leren kennen, ideeën uit te wisselen en partnerschappen te ontwikkelen.

De evenementen omvatten, naast het netwerkevenement waarop iedereen welkom is:

 • 3 internationale gesprekken tussen kunstenaars en jong publiek in Zuid-Afrika en België n.a.v. een gescreende productie (op zaterdagen 16 en 23 oktober en een ander moment in dezelfde periode);
 • 1 gesprek tussen de betrokken kunstenaars van de deelnemende producties;
 • 3 matchmaking workshops om ideeën voor onderzoek uit te wisselen en paren of groepen met elkaar te vormen op maandagen 11, 18 en 25 oktober, tijden nog te bepalen.

De deelnemers ontvangen geen vergoeding voor hun deelname, maar indien nodig wel ondersteuning voor datagebruik.

Wie kan zich inschrijven?

Kunstenaars (theatermakers, -schrijvers, scenografen, etc.) die geïnteresseerd zijn in het maken van theater voor een jong publiek en werken in Zuid-Afrika (leden van Assitej SA) of België (Vlaams- en/of Franstalig).

Hoe inschrijven?

Ronde 1: Dien een korte pitch in via het aanvraagformulier. Aanvragen moeten in het Engels zijn. Je moet de volgende vragen beantwoorden:

 • Je biografie (max. 100 woorden)
 • Wat motiveert je om werk voor kinderen en jongeren te maken (max. 250 woorden)
 • Wat is het idee, voorstel of initiatief dat je wilt voorstellen? (max. 400 woorden)
 • Hoe past dit idee binnen je artistieke praktijk? (max. 250 woorden)
 • Upload een afbeelding die past bij je concept, voorstel of initiatief.
 • Upload een profielfoto.

Ronde 2: Selectie en Verfijningsproces

Registratie van het partnerschap: 30 oktober 2021
Bekendmaking van de resultaten: 15 november 2021

Uit de oorspronkelijke 30 kunstenaars selecteren we 12 kunstenaars om hun ideeën verder uit te werken in duo’s of trio’s. Elke deelnemende kunstenaar ontvangt een honorarium van 500 euro voor hun deelname aan deze fase.

De kunstenaars zullen tussen november en januari in hun eigen tijd werken aan de verdere ontwikkeling en verfijning van hun voorstellen, met het oog op het aanvragen van een productievergoeding en presentatie tijdens Cradle of Creativity (in het Market Theatre, Zuid-Afrika, augustus 2022).

Wie kan een aanvraag indienen?

Kunstenaars die voor ronde 1 zijn geselecteerd, zullen via het proces matches vinden en worden gekoppeld in een internationale samenwerking (als duo, trio of collectief)

Hoe kan je een aanvraag indienen?

Deelnemers die werden geselecteerd voor Ronde 1 krijgen in de loop van het traject meer info over de registratie van hun partnerproject.

Ronde 3: Productieproces

Deadline voor definitieve voorstellen: 15 januari 2022.
Bekendmaking geselecteerden: 4 februari 2022
Productiefase: februari – juli
Presentatie tijdens Cradle of Creativity 2022: augustus

Eén of twee internationale samenwerkingsprojecten krijgen een (co)productiebudget van max. €12.000 om hun idee te realiseren.

Hoe kan je een aanvraag indienen?

Geselecteerden uit ronde 2 dienen samen met hun internationale partner(s) een gedetailleerd voorstel in van hun idee, inclusief budget en andere mogelijke (internationale) partnerschappen.

Presentatie en reflectie: Augustus 2022:

De resultaten van de samenwerking worden in augustus gepresenteerd op Cradle of Creativity, in Market Theatre, Zuid-Afrika.

Alle deelnemers van vorige rondes zijn welkom om aanwezig te zijn en verder deel te nemen aan het interculturele gesprek.

Meer informatie

Met de steun van