Gezocht voor expo: beeldende kunstenaars die schrift / letters / tekst verwerken in hun kunst

Oproep
K.L.8 Exhibition Space

Wat?

Voor de volgende tentoonstelling bij de artist-run tentoonstellingsruimte K.L.8 in Jette, Brussel, zijn we op zoek naar kunstenaars om te reageren op het thema van “Avant la lettre”. Voor deze tentoonstelling focussen we op beeldende kunstenaars die (hand)schrift / letters / tekst verwerken in hun kunst, en die de wisselwerking tussen geschreven woord en beeldende kunst onderzoeken. “Avant la lettre” zal een groepstentoonstelling zijn die zal plaatsvinden op het einde van oktober

Concept van de tentoonstelling

Zowel Woord als Beeld zijn artistieke media in hun eigen recht, met een lange geschiedenis, met hun eigen reeks connotaties, hinderpalen, en voordelen, met verschillende manieren om betekenis tot stand te brengen. Ze bezitten verschillende krachten, en hun onderlinge verhouding heeft verassende vormen aangenomen doorheen verschillende culturen.

Het Beeld verscheen als eerste, zonder twijfel. Onze voorouders lieten schilderingen op grot wanden achter, sneden beeldjes uit dierenbot, dit duizenden jaren voordat het eerste schrift werd uitgevonden. Maar het schrift kreeg de bovenhand, mythen en Heilige Boeken gingen bepalen hoe mensen zich verhielden tot hun leefomgeving en tot elkaar. We verkenden de wereld, en probeerden de gehele schepping vast te leggen in taxonomieën, botanische verhandelingen, wetten van de fysica. Enkel wat als waarheid werd beschouwd werd neergeschreven.

In het Moderne tijdperk begon de machtsverhouding echter te verschuiven. Het geschreven woord moest zijn koploperspositie t.o.v. andere verbeeldingswijzen loslaten, en de auteur (die natuurlijk een witte man was) werd niet langer aanvaard als de allesbepalende stem, of het nu ging over de academische wereld, film of journalistiek.

Vandaag, door de invloed van nieuwe media zoals televisie en het internet, lijkt het Beeld zich te hebben geëmancipeerd, en heeft het een ongeëvenaarde alomtegenwoordigheid verworven in alle delen van het culturele landschap. Geen van ons kreeg als kind aangeleerd hoe we beelden konden interpreteren, maar lezen en schrijven zijn wel aangeleerde vaardigheden.

Wil dit zeggen dat naar schilderijen kijken meer spontaniteit vereist?  Is lezen uitdagender? Dragen geschreven woorden meer betekenis in zich dan beelden? Wij zijn benieuwd naar de associaties en (voor)oordelen die deze twee uitzonderlijke uitvindingen van de mens losmaken bij jonge hedendaagse kunstenaars. Wat zijn respectievelijk juist hun krachten en beperkingen? En welke processen worden in beweging gezet wanneer de twee worden samengebracht in hetzelfde kunstwerk?

Hoe deelnemen?

Resoneert jouw praktijk of (één van) je werken met deze ideeën? Zend dan de volgende informatie naar kl8exhibitions(at)gmail.com:

  • Artist statement (max. 1 A4)
  • Korte bio (max. 1 A4)
  • Overzicht van tentoonstellingen / residenties
  • Maximum 5 werken of 2 series die je wenst tentoon te stellen (duidelijk beeldmateriaal, titel, jaar, materiaal, dimensies). Bij elk werk of serie mag er een uitleg van maximum een halve A4 gegeven worden.
  • Portfolio van recent werk

DEADLINE: 11 september 2022

We staan open voor alle vormen van visuele en performance kunsten. We zullen kunstenaars selecteren in twee rondes. Na alle portfolio’s te bestuderen, zullen we de kunstenaars contacteren waarmee we wensen een video call te hebben.

Na deze tweede ronde zullen we contact opnemen met de kunstenaars waarmee we wensen samen te werken. Inzending en deelname is gratis, maar door financiële restricties kunnen we de werken niet verzekering, instaan voor de kosten van het transport of een artist fee uitbetalen.

Om meer inzicht te krijgen in onze artist-run tentoonstellingsruimte, kan je onze vorige projecten bekijken op dilumcoppens.com/k-l-8