Gezocht: composers en fotografen voor samenwerkingsproject

Werkruimte
I SOLISTI

I SOLISTI Composers Lab geeft jou als componist de kans om vrij te experimenteren met componeren op en/of voor beeld. Tijdens deze editie werk je samen met een student fotografie aan het KASK te Gent. De fotograaf zorgt voor het beeld, jij voor de muziek. Samen worden jullie uitgedaagd om binnen jullie eigen taal naar de meest geschikte presentatievorm op zoek te gaan. Tijdens een publieke showcase op het einde van de week wordt wordt jullie werk gecreëerd. 

Ervaren componisten Frederik Neyrinck en Daan Janssens zijn jouw coaches en de andere deelnemende componisten en fotografen je klankbord. Bovendien krijg je de volledige medewerking van 10 musici van I SOLISTI onder leiding van dirigent Filip Rathé om je work in progress mee vorm te geven, vanaf de eerste werksessie tot de showcase waarin je werk aan het publiek wordt voorgesteld.

We starten met een ontmoetingsmoment waarbij deelnemende componisten en fotografen aan elkaar voorgesteld worden. Samen werken jullie aan een concept. Na het insturen van jouw eerste draftversie, ontvang je feedback en krijg je een eerste klankimpressie toegestuurd. Tijdens de cursusweek is er alle ruimte voor verfijning en verdieping van jouw compositie en jullie presentatievorm.

Meer informatie vind je hier

HOE VERLOOPT HET COMPOSERS LAB?

Om geselecteerd te worden, vul je voor 23 november 2023 het aanmeldingsformulier in en stuur je ons twee composities voor verschillende bezettingen mee, waarvan minstens één voor ensemble. Als je over opnames beschikt van jouw gekozen werken, stuur je die mee in bijlage.

Begin december maken de coaches de selectie. Er kunnen 8 componisten deelnemen. Op 15 december organiseren we in Gent een ontmoetingsmoment tussen alle deelnemende componisten en fotografen. Aanwezigheid wordt van iedereen verwacht, dit kan zowel fysiek als digitaal. Op die dag worden duo’s van componisten en fotografen gevormd en krijgen jullie een van de componisten als hoofdcoach toegewezen. Die zal jou in aanloop naar de cursusweek in augustus (digitaal) begeleiden en tussentijdse feedbackmomenten organiseren. Tijdens het Composers Lab in augustus krijg je de kans om samen met beide coaches en 10 musici van I SOLISTI je partituur verder uit te werken. Gedurende die week werken we toe naar het publieke toonmoment op zondag 27 augustus, waar jullie creatie (muziek + beeld) getoond zal worden.

WAT BIEDT COMPOSERS LAB?

 • Samenwerking met een student fotografie, waarbij jullie uitgedaagd worden om in jullie eigen artistieke taal op zoek te gaan naar een interessante prestenatievorm
 • Intensieve begeleiding door ervaren componisten als coaches
 • Een voortraject op het Composers Lab, met 3 coachingsmomenten voorafgaand aan de cursusweek in augustus
 • Repetities en werksessies met 10 musici van I SOLISTI en dirigent tijdens Composers Lab
 • Een kwaliteitsvolle live-opname van jouw werk, die je naderhand kan gebruiken voor je portfolio

VOOR WIE?

We richten ons in de eerste plaats tot studenten compositie en jonge componisten die maximaal ± 5 jaar afgestudeerd zijn. Om de kwaliteit van de begeleiding te kunnen garanderen kunnen maximaal 8 componisten deelnemen aan Composers Lab 2023.

HOEVEEL KOST MIJN DEELNAME?

 • Deelnameprijs exclusief maaltijden: €450
 • Deelnameprijs inclusief maaltijden (lunch, diner): €570

De deelnameprijs is exclusief overnachting en reiskosten. Wie problemen ondervindt om een slaapplek te vinden, kunnen we hierbij wel helpen.

BELANGRIJKE DATA EN DEADLINES

 • Inschrijven kan via het aanmeldingsformulier tot uiterlijk woensdag 23 november 2022
 • Begin december: bekendmaking selectie
 • 15 december: ontmoetingsmoment tussen componisten en fotografen (Gent)
 • Eind maart: deadline meegeven concept presentatievorm
 • 2 coachings met je hoofdcoach in overleg in te plannen (voor eind juni)
 • Begin juli: opname van de composities in de versie zoals die er dan zijn
 • Midden/eind juli: feedbacksessie met je hoofdcoach (in overleg in te plannen)
 • 23/08 – 27/08/2023: cursusweek in De Bijloke, Gent
 • 27/08/2023: toonmoment

Voor een goede samenwerking vragen we om aanwezig te zijn op alle opgegeven data en de cursusweek. Tijdens de cursusweek verwachten we van iedereen een fysieke aanwezigheid. Uiteraard is het voor alle voorafgaande momenten mogelijk om digitaal af te spreken.

Meld je hier aan