Ga mee op werkbezoek voor beeldende kunsten naar Zuid-Afrika

Call
Departement Cultuur, Jeugd en Media / Kunstenpunt

Het actieplan culturele samenwerking Vlaanderen – Zuid-Afrika 2023-2024 omvat een werkbezoek aan de Investec Cape Town Art Fair in Kaapstad; de belangrijkste beurs over hedendaagse kunst op het Afrikaanse continent. We geven 2 curatoren of bemiddelaars uit de Vlaamse beeldende kunsten de kans om deel te nemen. Lees de voorwaarden en stel je kandidaat uiterlijk op 6 november 2023.

Wat?

Vlaanderen en Zuid-Afrika hebben een langlopende en hechte samenwerking op het gebied van kunst en cultuur. In 2023-2024 krijgt deze samenwerking vorm door het ‘actieplan culturele samenwerking Vlaanderen – Zuid-Afrika’. Met het actieplan willen we culturele actoren, ervaringsdeskundigen en netwerken in Vlaanderen en Zuid-Afrika met elkaar verbinden.

Nu nodigen we 2 curatoren of kunstprofessionals (beeldende kunst, audiovisuele kunst, geluidskunst, mediakunst, fotografie) uit Vlaanderen uit om deel te nemen aan een werkbezoek aan de Investec Cape Town Art Fair in Kaapstad. De beurs is een platform voor kunstgalerieën, verzamelaars, curatoren, artiesten en kunstliefhebbers van over de hele wereld.  

Wanneer?

Het werkbezoek is van 15 tot en met 18 februari 2024 en wordt georganiseerd door de organisatie Fiera Milano Exhibitions Africa (FMEA).

Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galerieën, residentieplekken en ontmoetingen met kunstenaars, curatoren en lokale sleutelfiguren in Kaapstad. FMEA onderzoekt momenteel of het werkbezoek voor andere buitenlandse bezoekers kan worden opengesteld. Indien gewenst, kunnen de deelnemers op eigen initiatief langer blijven. In dat geval kunnen Kunstenpunt en de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in zuidelijk Afrika (DVV) helpen om contacten te leggen voor de rest van het verblijf. 

Voor wie

Je kunt je voor dit werkbezoek kandidaat stellen als je aan de volgende criteria voldoet: 

 • Je bent een curator of kunstprofessional, een opkomend of bewezen talent, en je hebt minimaal drie jaar ervaring op de teller als freelancer of in dienstverband. 
 • Je hebt een duidelijke motivatie om je in kunst, cultuur en hedendaagse kunstuitingen uit Afrika te verdiepen of hebt daar al ervaring mee. 
 • Je wil je engageren om een interculturele dialoog en uitwisseling op te zetten tussen kunst uit Afrika, Vlaanderen en de globale artistieke context. 
 • Je waardeert diverse artistieke vormen en stemmen en zet je in om een breed spectrum aan artistieke achtergronden te laten zien.  
 • Je wil graag samenwerken met lokale en internationale artiesten, curatoren en instellingen om projecten op te zetten of in samenwerkingsverbanden en netwerken te werken. Je zet ook je eigen netwerken graag in voor anderen. 
 • Je hebt een duidelijke visie op de tentoonstellingspraktijk en hebt daarin een innovatieve aanpak.  
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden en kunt goed contacten leggen met kunstenaars, instellingen en andere stakeholders. 
 • Je bent gevestigd in Vlaanderen of in Brussel. 

Praktisch en voorwaarden

 • Stel je kandidaat uiterlijk op 6 november 2023
 • De reis is bedoeld voor 2 deelnemers uit Vlaanderen.  
 • Inbegrepen zijn de internationale reiskosten (Brussel-Kaapstad), 4 overnachtingen in Kaapstad, maaltijden, plaatselijk vervoer en toegang tot de beurs en musea. 
 • Je moet beschikbaar zijn van 15 tot en met 18 februari 2024. Langer blijven kan op eigen initiatief en op eigen kosten. 
 • De jury die de deelnemers zal selecteren bestaat uit vertegenwoordigers van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Kunstenpunt, FMEA, de organiserende partnerorganisatie in Zuid-Afrika, en Sofia Dati (programmator visuele en audiovisuele kunsten bij de Beursschouwburg en één van de vorige deelnemers aan het programma). De DVV in zuidelijk Afrika zal als observator aan de jury deelnemen. 
 • Je hoort ten laatste op 15 november 2023 of je geselecteerd bent of niet. 
 • De deelnemers delen na afloop hun kennis en contacten met de sector:
  • Dien uiterlijk op 17 maart 2024 een reisverslag in.
  • Er volgt een feedbackmoment met het Departement Cultuur, Jeugd en Media, de DVV en Kunstenpunt. 
 • Vermeld in je eigen communicatie over het werkbezoek (sociale media, website …) steeds de steun van de Vlaamse Overheid. Gebruik op sociale media #deptcjm.

Stel je kandidaat

Vul het formulier in onderaan deze pagina en geef aan hoe dit werkbezoek bijdraagt aan jouw professionele ontwikkeling of aan bepaalde projecten die je hebt of zou willen ontwikkelen. Om de partnerorganisatie in Zuid-Afrika van dienst te zijn, vragen we je om het formulier in het Engels in te vullen.

Meer info