Designers in Residence Kortrijk 2023

Call
Designregio Kortrijk / ELDERS

DESIGNREGIO Kortrijk en ELDERS collectief bundelen de krachten en nodigen je uit om deel te nemen aan de Designers in Residence Kortrijk 2023, met als thema “PHENOMENA”, een onderzoek naar de aard van de werkelijkheid.

Het residentieprogramma loopt van vrijdag 1 september tot donderdag 26 oktober.

Gedurende deze periode worden de drie designers in residence geïnspireerd door de fascinerende community van Kortrijk en werken ze in relatie tot de verschillende benaderingen van andere kunstenaars tot het thema “PHENOMENA”.

Je maakt contextueel werk en doet een onderzoek naar de aard van de werkelijkheid. Je neemt deel aan inspirerende excursies en gesprekken en wordt begeleid door curatoren Laure Decock en Lise Van Tendeloo.

Thema: PHENOMENA

PHENOMENA is een onderzoek naar de aard van de werkelijkheid. Sinds de oudheid heeft de mens zijn omgeving in vraag gesteld. Van Plato’s Allegorie van de grot tot de dystopische toekomst van de Matrix, is het zichtbare universum vergeleken met het metaforische topje van de ijsberg.

Terwijl de wetenschap steeds meer gedetailleerde antwoorden formuleert, blijft de essentie van hoe deze wereld ontstaatondoorgrondelijk. In deze zoektocht naar elementaire deeltjes worden de eigenschappen van materie onderzocht en ontvouwt zich de efemere aard van alle verschijningsvormen, elk antwoord roept nieuwe vragen op. Met deze tentoonstelling willen we aantonen dat wat we als de werkelijkheid beschouwen, onze gedachten, waarnemingen en gevoelens, creaties van onze eigen geest zijn. Deze kunnen slechts een fractie van de werkelijkheid of een interpretatie ervan bevatten, waardoor de ultieme realiteit ongrijpbaar blijft.

ELDERS wil met dit totaalconcept de aard van de ‘werkelijkheid’ onderzoeken, door de toeschouwers enerzijds uit te nodigen om zeer verschillende omgangsvormen met materie en de werkelijkheid te beschouwen en anderzijds hun eigen waarneming in vraag te stellen. Als geheel opent PHENOMENA voor haar bezoekers uiteenlopende perspectieven langs andere zichtbare universa gaande van post-apocalyptisch realisme tot ongrijpbare fysische principes en onwaarschijnlijke droomwerelden.

De geselecteerde ontwerpers zullen deelnemen aan de LIVING SUMMERSCHOOL – Living Makeshifts.

Tijdens WONDER – Kortrijk Creativity Festival (19-10 – 5/11/2023) krijgen de Designers in Residence Kortrijk de kans om te exposeren.

Wat?

Reiskostenvergoeding
Accommodatie
Fee (1000 €)
Gebruik van Budalab Open Makerspace
Experten en praktische ondersteuning van Designregio Kortrijk

Voor wie?

Je komt in aanmerking als:

Je recent afgestudeerd bent (minimumniveau: master of gelijkwaardig door ervaring)
Je een teamspeler bent
Je beschikt over manuele vaardigheden (conceptueel, handig, productie, fabricatie)

Hoe deelnemen?

Stel je kandidaat.

Bezorg ons je portfolio in PDF-formaat (max. 6 MB en 10 pagina’s). Deze moet een biografie, een cv en een motivatie bevatten. De deadline voor inschrijving is 23 juni 2023. Geïnteresseerden ontvangen een antwoord tegen 14 juli 2023.

Meer informatie

Dit is een project van Designregio Kortrijk en ELDERS, ondersteund door: Flanders State of the Art

designregio-kortrijk.be