Curatoren & programmatoren gezocht voor nieuwe expohal BRUSK van Musea Brugge

Call
Musea Brugge

De gloednieuwe expohal BRUSK van Musea Brugge wordt hét nieuwe epicentrum voor grensverleggende tentoonstellingen en culturele events met een internationaal aura. Een oase van artistieke energie in het hart van UNESCO-stad Brugge, een gastvrij toevluchtsoord waar iedereen zijn kunsthart kan ophalen. Schrik jij niet terug voor uitdaging en experiment, en ben jij een vat vol steengoede en originele ideeën? Stel je kandidaat om als programmator aan het roer te staan van het revolutionair kunstenfestival dat BRUSK op de culturele kaart zal zetten.

Het festival

BRUSK opent zijn nagelnieuwe deuren met een episch kunstenfestival dat zich uitstrekt van 18 oktober 2025 tot 8 mei 2026 (enkel tijdens weekends en vakanties). Daarvoor zoekt Musea Brugge scherpzinnige en compromisloze programmatoren, gewapend met verrassende en ambitieuze ideeën en een stevig artistiek netwerk. Als programmator stel jij een openingsfestival samen dat BRUSK in één klap internationaal op de culturele kaart zet. Een revolutionair festival dat de wereld toont wat BRUSK te bieden heeft.

BRUSK?

BRUSK wordt een state-of-the-art museum met expo’s van wereldniveau. Een cultuurtempel en visionair artistiek baken in het hart van Brugge. BRUSK staat voor vernieuwing, weerbarstigheid, spanning, experiment, schoonheid… Een creatieve hotspot. Een plek met karakter en frictie, waar we niet in de pas lopen, maar onze éigen artistieke wegen bewandelen. Een bolwerk van verwevingen, waar verschillende kunstvormen, culturen en werelden samenkomen onder één dak.

Voor wie?

Curatoren en programmatoren van over de hele wereld en uit alle culturele en creatieve domeinen zijn welkom om zich kandidaat te stellen. Ben jij een gedreven, passievolle, visionaire en originele stem? Een programmator met lef, expertise en een eigen cultureel netwerk? Sluit je aan bij de artistieke revolutie van BRUSK.

Wat we verwachten

Je lanceert BRUSK in het culturele firmament met een toonaangevend openingsfestival. Samen met je collega-programmatoren en met het talentrijke team van Musea Brugge maak je een programma dat barst van verrassing en energie. Je geeft de wereld een voorproefje van wat deze baanbrekende expohal te bieden heeft. Je bedenkt een creatief en origineel concept en maakt een sterke selectie die technisch en budgettair haalbaar is. Je contacteert kunstenaars, gezelschappen, ontwerpers… en coördineert het volledige proces van A tot Z. Je kan rekenen op productionele ondersteuning vanuit Musea Brugge.

Met je programma introduceer en activeer je (de omgeving rond) BRUSK en laat je zien wat de nieuwe expohal in huis heeft. Je zorgt voor een stevige lokale inbedding van BRUSK en een internationale reikwijdte in het artistieke veld. Jouw programma is gericht op een breed publiek, met extra aandacht voor jongeren, jongvolwassenen en mensen met diverse culturele achtergronden. Connecteren en draagvlak creëren is essentieel. Dit festival wordt een broeinest van ontmoeting en samenwerkingen, met verschillende doelgroepen, met het lokale en nationale artistieke veld, met partners en bedrijven, met digital communities.

Je engageert je vanaf november 2023 tot en met mei 2026 (data onder voorbehoud).

Wat we je aanbieden

Een unieke kans om je in een internationaal en nationaal cultureel netwerk te begeven
Inhoudelijke en productionele feedback door curatoren en medewerkers van Musea Brugge
Een marktconforme vergoeding voor de uitwerking en coördinatie van het festival, inclusief alle mogelijke onkosten zoals verblijf- of reiskosten.
Een stevig all-in budget voor de productie van het festival.
Productionele ondersteuning.

Stel je kandidaat

Ben jij de onbevreesde programmator van dit baanbrekende kunstenfestival? Wij zijn razend benieuwd naar jouw visionaire ideeën. Stuur jouw originele concepttekst voor het festival, samen met je motivatie en cv, naar elviera.velghe@brugge.be. Vergeet zeker niet om je referenties, aantoonbare ervaring en je (inter)nationaal netwerk duidelijk te omschrijven.

Meer informatie over de call

Deadline: 16/10/2023

Procedure

Een jury bestaande uit culturele en internationale actoren zal zich buigen over de inzendingen. Op basis van de beoordeling van de ingediende voorstellen, zullen maximum 5 programmatoren worden uitgenodigd voor een gesprek. Daarna word je als programmator aangesteld vanaf 1 november 2023.

Vragen?

Contacteer Elviera Velghe (Directeur Musea Brugge – Publiek en tentoonstellingen) via elviera.velghe@brugge.be

Website BRUSK: bruskbrugge.be