Prijzen en beurzen

Naast subsidieprogramma’s bestaan er ook prijzen en beurzen die toegekend worden door overheden (zoals bijvoorbeeld de Vlaamse overheid of een stad) of door private initiatieven (zoals bedrijven of stichtingen). De prijzen en beurzen worden op regelmatige basis (bv jaarlijks, om de twee jaar tot zelfs vijf jaar) georganiseerd. 

Met een prijs of een beurs krijg je erkenning en zichtbaarheid. Een prijs of beurs kan gericht zijn op opkomend talent, bedoeld als aanmoediging of op bevestigd talent als erkenning. Voor sommige prijzen of beurzen kan je je niet kandidaat stellen, sommige werken met open calls en anderen worden bepaald door een jury. 

Middelen verbonden aan deze prijzen en beurzen kunnen variëren van sommen geld of een productietoelage tot diensten die gratis worden aangeboden zoals een residentie of een toon -en podiumkans.

Oproepen voor prijzen en beurzen zijn competitief en soms wordt er inschrijvingsgeld gevraagd: weeg telkens goed af of die investering van tijd en geld om je kandidaat te stellen het waard is. Doe onderzoek of de initiatiefnemers ethisch omgaan met het scheppen van kansen voor kunstenaars. 

Kunstenpunt biedt een overzicht aan initiatieven uit België die niet uitsluitend zijn en met eerlijke voorwaarden werken. De lijst wordt éénmaal per jaar up to date gehouden. 

Het overzicht van prijzen en beurzen vind je hier

Houd ook onze calls in het oog! 

Staat er een prijs of beurs niet tussen? Mail naar femke@kunsten.be met alle nodige informatie!