Beroep: kunstenaar?

Of je kunstenaar wil worden of niet, dat weet je vaak al vanbinnen. Daar heb je Kunstenpunt niet voor nodig. Wij kunnen je wel vertellen wat je op je pad kunt verwachten en je helpen je weg te vinden. En route!

Werken in de kunsten, is dat een echte job? 

Een loopbaan in de kunsten is meestal geen rechte lijn en al zeker niet altijd een stijgende. Verwacht je aan scherpe bochten en omleidingen. De stapsgewijze groei van ontdekking naar gevierd kunstenaar is een mythe. Voor het gros van de kunstenaars is het een grillig parcours langs diverse projecten die veel flexibiliteit vereisen.

En hoewel dat keihard werken is, zal je omgeving je soms vertellen dat je toch beter voor een zogezegd écht beroep was gegaan. Dat komt omdat iedereen wel het uiteindelijke resultaat ziet: het kunstwerk, het optreden, de voorstelling, maar niet het labeur en het onderzoek dat daaraan voorafging.

Laat je niet uit het (kunsten)veld slaan. Geloof in jezelf en hou vol. Focus op je doel. Werken in de kunsten is niet te vergelijken met andere jobs, dat is waar, maar vooral omdat het meer is dan een job om den brode. Het is een ‘way of life’, een hoogst persoonlijke reis. 

Hoe word je een succesvol professional?

Er lijken veel redenen om niet aan de slag te gaan in de kunsten. De precaire omstandigheden van het kunstenaarsbestaan; de werkonzekerheid, de onregelmatige uren, de vaak karige opbrengst, de bijwijlen harde kritiek,… niet iedereen kan ertegen. Je moet er sterk voor in je schoenen staan en kunnen terugvallen op een stevig vangnet van vertrouwelingen.

Maar, eigenlijk, vanaf wanneer ben je succesvol? En professioneel? Zodra iemand je betaalt voor artistiek werk? Of als je er fulltime mee bezig bent en ervan kunt leven? Of pas als je naam in de kranten staat? Maar is dat dan succesvol zijn? En wat dan met een zogenaamde hobbyist die werk verkoopt of optreedt en eraan verdient? Is die minder kunstenaar?

Wist je dat slechts één op tien kunstenaars in België kan leven van artistiek werk alleen? Kunnen leven van je artistieke praktijk is dus niet de beste graadmeter voor succes. Succes kan ook zijn dat je je hart kan volgen en je talent kan inzetten. Zo kan het kunstenaarsschap het mooiste beroep van de wereld zijn. Of het enige mogelijke, voor sommigen.

Kunstenaars maken het verschil. Ze brengen mensen samen, ze raken, troosten en inspireren ons. Vaak wijzen ze ook de weg naar een betere toekomst, een faire nieuwe wereld.

Ann Overbergh, algemeen directeur Kunstenpunt


Welke kwesties onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel? Bekijk het overzicht.