Werk mee aan Het Nieuw Antwerps Liedboek

Call
Sascha Bornkamp en Leonore Spee / Teletext

Wat?

Het Nieuw Antwerps Liedboek, een artistiek stadsproject waarin Teletext de handen ineenslaat met een aantal Antwerpse partners, kunstenaars en stadsbewoners. 

Bijna vijfhonderd jaar geleden, in 1544, werden in het Antwerps liedboek de mooiste en populairste liedjes van het moment gebundeld. Een soort ‘best of 1544’, met liederen over de zaken des levens: verliefdheid en hartzeer, de winter en de lente, politiek en spiritualiteit, ouders en kinderen, huwelijken en overspel, geboorte en dood.

Dit Antwerps liedboekwas vooral bedoeld om te gebruiken bij het zingen op café en op straat. Slechts één exemplaar heeft de tand des tijds overleefd en dat ene exemplaar heeft het ver geschopt: het Antwerps liedboek werd inmiddels vele malen heruitgegeven en werd recentelijk opgenomen in de literaire canon

In het halve millennium dat is gepasseerd sindsdien, is Antwerpen grondig veranderd. Het Antwerps liedboek is, vinden wij, toe aan een update. 
In 2023 en 2024 werken wij aan de creatie van Het Nieuw Antwerps Liedboek. We vragen aan een uiteenlopende groep artiesten om de oude liederen in een nieuw jasje te steken (beluister hier een voorproefje).

Daarnaast gaan we in gesprek met stadsbewoners om het boek aan te vullen met andere liederen. Liederen die in de afgelopen vijfhonderd jaar zijn ontstaan of zijn meegenomen van elders, die zijn geworteld in Antwerpen en die momenteel leven in specifieke gemeenschappen in de stad. 

Voor wie?

In 2023 en 2024 creëren wij Het Nieuw Antwerps Liedboek. En dat doen we niet alleen, maar samen met de stad en haar bewoners, samen met artiesten en ondersteund door een netwerk van organisaties.

Jullie beslissen mee. Hoe moet het Nieuw Antwerps Liedboek klinken zodat het voor ons spreekt? Voor ons, stadsbewoners van vandaag? Zodat het de stad weerspiegelt zoals ze vandaag is, met haar café’s en buurthuizen, haar vele talen en tradities, ondergrondse feestjes, zonovergoten pleinen, haar hart en haar aders?

Wij willen weten welk lied volgens jou écht niet mag ontbreken om die titel – Het Nieuw Antwerps Liedboek – waar te maken. Met welk lied ben jij grootgebracht? Welk lied werd er vroeger bij jou in de scouts gezongen? Of in de studentenvereniging? Of in het buurtkoor? Of tijdens het koken van een feestelijke maaltijd? Of bij de geboorte van een nieuw familielid? Tijdens een protest dat je bijwoonde? Of …? Waarom is het je bijgebleven? 

Hoe deelnemen?

Heb je een lied dat je wil delen? Mail ons! Dan nemen wij contact met je op! Wij zijn nieuwsgierig naar jouw lied en het verhaal erachter, en willen heel graag kennis met je maken.

Meer informatie

teletextvzw.com