Mythes & het kunstenaarschap

Laat ons drie mythes doorprikken …

De media brengen vooral de succesverhalen van bekende kunstenaars-ondernemers. Maar in realiteit kunnen slechts enkele kunstenaars met een internationale carrière echt leven van hun werk. De meeste kunstenaars met een kwaliteitsvolle internationale carrière kunnen het hoofd alleen maar boven water houden omdat ze daarnaast ook lesgeven, toegepaste opdrachten aannemen, collectief werken of tijdelijk werk combineren met een werkloosheidsuitkering. 

Nog zo’n mythe is die van de kunstenaar die stap voor stap en langzaam maar zeker naar de top klimt. In werkelijkheid is geen enkele carrière rechtlijnig. Inspiratie kent ups en downs. Relaties in productie en presentatie zijn niet steeds stabiel, wisselen vaak en kunnen zorgen voor dips.

En wat te denken van het cliché van de autonome kunstenaar, levend in een andere wereld, los van alle rationaliteit en logica van het dagelijks bestaan? Een kunstenaar mag dan wel eigenwijs naar de samenleving kijken en er zo een meerwaarde aan geven, hij of zij staat wel degelijk ín die samenleving. Wat dan weer niet wil zeggen dat de kunstenaar per se in dienst moet staan van die samenleving.