Archiveren

Zorg dragen voor je eigen archief en collectie is een uitdaging voor velen, niet het minst omdat het als verplichting is ingeschreven in het Kunstendecreet.

Zorg dragen voor je eigen archief en collectie is voor veel kunstenaars een uitdaging. Als je subsidies krijgt via het Kunstendecreet is het verplicht. Maar ook wie zonder subsidies werkt, professionelen zowel als amateurs, stellen zich vragen als: wat moet je bewaren? Hoe bewaar je alles? Waar begin je en wat doe je eerst? En vooral: waarom zou ik zorg dragen voor mijn archief en collectie(s)?

In Vlaanderen kan je voor advies en ondersteuning terecht bij de volgende organisaties en initiatieven:

Tracks

TRACKS is opgebouwd als een koffer met de nodige instrumenten voor kunstenaars en kunstenorganisaties om zorg te dragen voor hun eigen archief en/of collectie(s). Hier lees je bijvoorbeeld alles over basiszorg. Je kan ook bij TRACKS terecht met vragen over archief- en collectiezorg.

Cemper

CEMPER is het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed. Ze helpen je bij het bewaren en doorgeven van muziek, theater en dans. Op hun website vind je tips, handleidingen en inspiratie, of je kan hen contacteren voor advies op maat.

Meemoo

Meemoo ondersteunt kunstenorganisaties bij het produceren, delen en bewaren van digitale culturele content.

CKV

Het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen (CKV) is opgericht binnen de schoot van het M HKA en legt zich toe op de zorg voor beeldendekunstarchieven in Vlaanderen.

VAi

Het Vlaams Architectuurinstituut geeft tips en zelfs een spoedcursus archiefbeheer voor ontwerpers en architecten, maar ook andere doelgroepen kunnen ermee aan de slag. 

Nog vragen?

De Amerikaanse organisatie ARLIS/NA maakte op basis van praktijkervaringen de gids Artists’ Studio Archives: Managing Personal Collections & Creative Legacies voor kunstenaars en andere beheerders van kunstenaarsarchieven.

Vind je het antwoord op je vraag hier niet? Neem contact op met praktijk@kunsten.be. We helpen je graag verder.