Duurzaam Kunstenpunt

© Maarten Vanden Eynde, Modern Menhirs, 2010

Kunstenpunt wil bijdragen aan een duurzamere samenleving. We geven een overzicht van een aantal eerste initiatieven binnen de organisatie.

De nieuwe medewerkers brachten bij de start van Kunstenpunt in 2015 tal van duurzame gewoontes mee: dubbelzijdig printen op recyclagepapier, fairtradekoffie en -thee van Oxfam, afval sorteren, materialen recupereren, volledige terugbetaling openbaar vervoer enz. In een bevraging geven de medewerkers aan zorgzaam met de natuur en de planeet te willen omgaan.

Na de zomer van 2015 startten een aantal medewerkers vanuit deze motivatie een duurzaamheidstraject op maat van de nieuwe organisatie. Ze bundelen kennis en contacten, terugkoppeling met de collega’s is een aandachtspunt. In de startfase gaat veel aandacht naar de voorbereiding van de verhuizing naar het centrum van Brussel. De inrichting van de nieuwe locatie leidt tot de keuze van een aantal leveranciers en aanpassing van huishoudelijke afspraken (bv. afval sorteren en afvoeren). De installatie van een waterfilter leidt tot het verminderen van de aankoop en vervoer van gebotteld water.

Een tweede werkgroep wordt opgericht om ideeën over welzijn en personeelszorg te ontwikkelen en het hele team te ondersteunen in het veranderproces.

In een testfase van een aantal maanden engageren de medewerkers zich om niet langer te vliegen naar bestemmingen die op minder dan zes uur bereikbaar zijn met de trein. Dit is een eerste stap in  het ontwerpen, testen en handhaven van regels omtrent de ecologische impact van internationale mobiliteit van medewerkers en gasten, rekening houdend met werkdruk, reistijd in relatie tot afstand en verblijfsduur en budget (meerprijs treintickets en compensatie CO2 vliegreizen).

Vliegbeleid: bestemmingen per trein voor personeel Kunstenpunt (roze highlights)